Apple u problemima: Slijedi zabrana prodaje uređaja

Radiosarajevo.ba
Apple u problemima: Slijedi zabrana prodaje uređaja
Foto: EPA / Ilustracija / Iphone

Nakon što je kompanija Qualcomm tužila Apple zbog kršenja patenata, kineski sud za intelektualno vlasništvo donio je odluku o zabrani prodaje iPhonea u Kini, prenosi The Independent.

Američki proizvođač čipova Qualcomm tužio je Apple zbog kršenja patenata i zatražio prestanak prodaje svih uređaja u kojima se ti patenti koriste.

Kineski sud za intelektualno vlasništvo odobrio je dva privremena rješenja kojima se zabranjuje prodaja iPhoneovih modela koji su nastali u protekle tri godine.

Zabrana se odnosi na modele iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X. Ova odluka ne odnosi se na modele XS, XS Max i XR, jer ti modeli nisu bili na tržištu u trenutku kad je tužba podignuta.

Iz kompanije Qualcomm tužili su Apple zbog dva patenta - jedan povezan s uređivanjem fotografija, a drugi za poteze prstom po ekranu osjetljivom na dodir.

“Nastojanja kompanije Qualcomm da zabrani prodaju naših proizvoda j jedan očajan potez kompanije čije su nezakonite prakse predmet istrage širom svijeta”, rekao je glasnogovornik kompanije Apple za CNBC.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije