Apple se nada da novim proizvodom može pokrenuti posrnulu prodaju

0
Radiosarajevo.ba
Apple se nada da novim proizvodom može pokrenuti posrnulu prodaju
Foto: Apple / Novi Ipad

Apple se nada da će njegova najnovija linija iPada udahnuti novi život u sporiji tablet tržište.

Na prethodno snimljenom događaju uživo iz njegove centrale u Kaliforniji, kompanija je predstavila najnovije verzije svojih iPad Pro i iPad Air tableta, kao i potpuno novu Apple Pencil Pro.

Izvršni direktor Applea Tim Cook je rekao da današnja najava označava "najveći dan za iPad od njegovog predstavljanja."

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

U srcu novog iPad Pro-a je Apple-ov novi prilagođeni M4 procesor, koji pruža 4 puta veću performansu od postojećih modela iPad Pro-a. S obzirom na to da najnovija linija MacBooka kompanije Apple trenutno radi na M3 čipu, ovo je, kako je Cook rekao, "izuzetno moćan čip za AI."

Očekuje se da će kompanija predstaviti svoj prvi set AI alata za iPhone i iPad na godišnjoj Worldwide Developers Conference u junu.

Najnoviji iPad Pro dolazi u dvije veličine: 28 centimetara i 33 centimetra. Apple je rekao da je 28- centimetarski model najtanji do sada, sa 5,1 mm, i manje od kilograma. Ekran kombinuje dva OLED panela kako bi maksimizirao svjetlinu.

iPad Pro dolazi u dvije boje, srebrnoj i svemirsko crnoj. U međuvremenu, iPad Air, prvi put, dolazi u istim dvije veličine: dizajn od 28 centimetara (599 dolara) i 33 centimetra (799 dolara). Veća veličina, inspirisana iPad Pro-om sa većim ekranom, ima 30% više prostora na ekranu od 28- centimetarskog ekrana.

iPad Air pokreće Apple-ov prilagođeni M2 procesor sa bržim GPU-om i neuronskim motorom koji je 50% brži od prethodnog iPad Air-a. Kompanija je rekla da bolje podržava AI pogonjeni softver. Također ima prednju kameru u pejzažnom položaju.

Kako javlja CNN, nova linija iPada dostupna je za prednarudžbe od utorka i u prodavnicama iduće sedmice.

Događaj dolazi samo nekoliko dana nakon što je Apple izvijestio o svojim prihodima od iPada u iznosu od 5,6 milijardi dolara za posljednji kvartal, što je pad od 17% u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, kompanija je rekla da očekuje dvocifreni rast poslovanja iPada za junski kvartal.

Apple je također prošle sedmice izvijestio o prihodu od 90,8 milijardi dolara u prvom kvartalu, što je pad od 4% u odnosu na prethodnu godinu, dok se tehnološki div i dalje bori sa izazovima rasta, posebno u Kini, usred nesigurnog ekonomskog okruženja. Objavljeno je da je planirano otkupiti dionice u iznosu od 110 milijardi dolara - najveći u historiji kompanije - dok su prodaja iPhone-a opala za 10%.

Prodaja Iphone-a tone, može li to Apple iskoristiti u svoju korist velikim potezom?

Prodaja Iphone-a tone, može li to Apple iskoristiti u svoju korist velikim potezom?

Ben Wood, glavni analitičar u istraživačkoj firmi CCS Insight, rekao je da neočekivani predstavljanje novog M4 čipa za iPad Pro i značajni skok u performansama može biti dovoljno da probudi uzbuđenje među potrošačima.

"Iako ovi novi iPadi vjerovatno neće odmah vratiti kategoriju na rast, predstavljaju vrlo potrebnu motivaciju za nadogradnju za kupce sa zastarjelim proizvodima", rekao je. "Naglasak na umjetnoj inteligenciji bio je očigledan, s Apple-om odlučnim da preuzme inicijativu u ovom području s obzirom na ogroman fokus na tu temu od svih svojih konkurenata u posljednjih 18 mjeseci."

Na konferenciji za prihode prošle sedmice, Cook je najavio da bi alati za generativnu umjetnu inteligenciju mogli stići na Apple proizvode "u sedmicama koje dolaze", u vrijeme kada trenutno zaostaje za konkurentima.

"Vidimo generativnu AI kao ključnu priliku u svim našim proizvodima i vjerujemo da imamo prednosti koje nas razlikuju", rekao je izvršni direktor močne kompanije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije