Apple potukao Microsoft

Radiosarajevo.ba
Apple potukao Microsoft
Ilustracija

Apple je konačno pretekao Microsoft i prema tržišnoj vrijednosti postao najveća tehnološka kompanija na svijetu. Ovim dostignućem Apple je postigao još jedan svoj rekord, a radi se o kompaniji koja je u devedesetima bila na rubu propasti.

Vrijednost Appleovih dionica je na njujorškoj elektroničkoj burzi Nasqad porasla za jedan posto i time je kompanija dostigla tržišnu vrijednost od 225,1 milijarde dolara. Microsoftova vrijednost iznosi 222,7 milijardi dolara, a vrijednost njegovih dionica je pala za dva posto.

U usporedbi s 2000. godinom, vrijednost Appleovih dionica se povećala za deset puta, nakon što se kompanija probila na tržište potrošačke elektronike. Njihov se uspjeh temelji ponajprije na pametnom telefonu iPhoneu, dlanovnom medijskom uređaju iPodu i prijenosnom računaru MacBook.

Istovremeno, Microsoft čiji je operativni sistem Windows ugrađen u 90 posto svih računala nije uspio održati rast vrijednosti kompanije u proteklim godinama pa je ukupna vrijednost u 10 godina pala za 18 posto.

Microsoft je i dalje zadržao prednost ispred Applea po ostvarenom prometu, odnosno kompanija je u proteklom kvartalu ostvarila 14,5 milijardi dolara prometa, dok je Appleov promet bio 13,5 milijardi dolara.

index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije