Amerika priprema superbrzi avion sa laserskim oružjem

Radiosarajevo.ba
Amerika priprema superbrzi avion sa laserskim oružjem
Avijacija Sjedinjenih Američkih Država otpočela je sa eksperimentima i planiranjem novog borbenog aviona šeste generacije, koji će tehnološki daleko nadmašiti tek pristigli "F-35".

Nova letelica, koja bi se mogla pojaviti na nebu do sredine 2030-ih godina, još je u najranijim fazama razvoja.

Avijacija i mornarica rade zajedno i razmatraju vrste tehnologija i sposobnosti koje bi avion trebao imati. Ipak, avijacija još nije objavila platformu za novu letjelicu.

Iako nisu razmatrane konkretne specifikacije, u američkoj javnosti pominju se određeni ključni elementi koji bi se mogli naći u repertoaru aviona.

Kako piše National Interest, borbeni avioni bi za 20 godina lako mogli imati stealth tehnologiju naprednije generacije, da budu opremljeni za elektronski rat, vrše sofisticiranu računarsku obradu i rješavaju algoritme.

Također se predviđa da će imati povećanu autonomiju, hipersonično oružje i takozvanu "pametnu kožu", što znači da su senzori ugrađeni u strane aviona.

Novi mornarička letjelica će, barem djelimično, vjerovatno zamijeniti postojeće F/A-18 "super hornete", koji će otići u penziju do 2035. godine.

Do tog vremena kada avioni šeste generacije budu spremni za misije, smatraju pojedini stručnjaci, avioni će se vjerovatno projektovati da mogu letjeti i bez pilota.

Tehnologije također brzo napreduju u poljima premaza, problema elektromagnetnog spektra, vještačkoj inteligenciji, manevrisanju, komunikacijama i drugim, što sve potencijalno može se naći i u budućim borbenim letjelicama.

Super kruzer tehnologija omogućila bi na primjer da se novi avion kreće supersoničnom brzinom, bez potrebe za naknadnim ubrizgavanjem. To bi donijelo i borbenu prednost jer omogućuje manevrisanje pri velikim brzinama.

Kako je rekao glavni naučnik američke avijacije, doktor Geoffrey Zacharias, rekao je da SAD očekuju hipersonično oružje do 2020-ih, hipersonične dronove do 2030-ih, a hipersonični bespilotni avion do 2040-ih.

Na stolu je također i da avion šeste generacije koristi futurističku stelth tehnologiju. Uz to, novi avion će vjerovatno imati lasersko oružje i mogućnost pokretanja elektronskog napada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije