Ako vas zovu sa ovog broja nemojte se ni slučajno javiti: Riječ je o velikoj prevari

1
Radiosarajevo.ba
Ako vas zovu sa ovog broja nemojte se ni slučajno javiti: Riječ je o velikoj prevari
FOTO: Pixabay / Ilustracija/Mobitel

U posljednje vrijeme sve je više dojava o uznemirujućim pozivima s broja 015214662659, upozorava Tellows. Čini se da je riječ o novom obliku telefonske prevare u kojoj kriminalci pokušavaju doći do privatnih podataka primatelja praveći se da rade u zdravstvenom osiguranju.

Kada je poziv prihvaćen, računarski glas pozdravlja osobu koju poziva s ponudom da uštedi novac na osiguranju.

Onaj ko odgovori na zahtjev i pritisne "1" dolazi do radnika pozivnog centra koji želi zatražiti privatne podatke i pozvati ih da promijene zdravstveno osiguranje. Ako i poklopite u tom trenutku, mogli biste biti kontaktirani uvijek ponovo, ponekad pod različitim brojevima.

Francuska pokrenula veliku operaciju: Stotine uhapšenih u neredima, ima i poginulih

Francuska pokrenula veliku operaciju: Stotine uhapšenih u neredima, ima i poginulih

Princip je jednostavan, pozivni centri koriste računare za biranje brojeva sa sofisticiranim programima koji ne samo da lažiraju brojeve, već i identificiraju potencijalne žrtve. Tehnologija se zove "call ID spoofing" i namijenjena je da prevarantima olakša posao.

Riječ je o takozvanim ping pozivima koji testiraju postojanje i reakciju osobe koju se zove. Cilj prevaranata je dobiti privatne podatke pod pritiskom. U slučaju povratnih poziva, prosljeđivanje nakon pritiska tipke "1" može rezultirati visokim dodatnim troškovima za pozivatelja.

Sadrže opasan virus: Obrišite ovih 13 aplikacija sa telefona

Sadrže opasan virus: Obrišite ovih 13 aplikacija sa telefona

Ovaj oblik prevare predstavlja izazov za potrošače i pružatelje zdravstvenih usluga. Zahtijeva veću svijest i odgovarajuće mjere za zaštitu od finansijske i privatne štete. Problem ne treba podcjenjivati jer 75 posto svih poziva od navodnih zdravstvenih osiguravajućih društava može se klasificirati kao spam ili phishing.

Rješenje je ne javiti se i odmah blokirati broj. Ako se ipak javite i posumnjate u prevaru, poklopite i blokirajte broj. U slučaju poziva s drugih brojeva, nastavite s blokiranjem i nakon nekog vremena, više nećete biti u "bazi podataka" jer ne predstavljate lakovjernu žrtvu, javlja Fenix-magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije