Ako koristite Android: Ovo nikada nemojte raditi

Radiosarajevo.ba
Ako koristite Android: Ovo nikada nemojte raditi
Foto: Pixabay / Ilustracija
Iako maliciozni programi na pametnim telefonima nisu toliko rašireni kao na računarima, u posljednje vrijeme sve češće čitamo o opasnostima koje prijete korisnicima mobilnih uređaja koje pokreće Googleov Android.

Kako piše Wired, prošle sedmice tako je otkriven Gooligan, malware koji je zarazio najmanje 1,3 miliona smartphonea s Androidom, a iako se čini da za same korisnike nije opasan jer mu je primaran cilj zarada od oglašavanja, jednom kada je instaliran na telefon, ovaj maliciozni program ima pristup brojnim korisničkim podacima koji bi se mogli iskoristiti za brojne druge prevare i napade.

Gooligan, srećom, nije dostupan na službenoj trgovini aplikacija Google Play, već se može "pokupiti" na nekoj od brojnih neslužbenih trgovina aplikacijama i upravo tu leži najveća opasnost za korisnike jer je, kako napominju na Wiredu, kriminalcima i hakerima jednostavno u neku aplikaciju ubaciti i zamaskirati malware i onda je objaviti na takvim neslužbenim trgovinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije