Upozorenja / Ako imate ovu aplikaciju, odmah je izbrišite

01. 09. 2019. u 22:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Neki su uređaji i servisi sigurniji od drugih, ali kako na to konstantno upozoravaju sigurnosni stručnjaci, apsolutna sigurnost ne postoji, a najbolji primjer za to jest malware pronađen u popularnoj aplikaciji za Androide CamScanner.

Riječ je o aplikaciji koju je u trgovini Google Play preuzelo više od 100 miliona korisnika koji su više nego zadovoljni s onim što nudi – tekst iznad kojeg postavite kameru digitalizira i pretvara u PDF.

CamScanner već je godinama dostupan u Googleu Play te je riječ o legitimnoj aplikaciji koja je prošla kroz sigurnosne provjere Googlea i s kojom nikada nije bilo problema, piše Zimo.co.

Tako je bilo sve do nedavne nadogradnje u kojoj je ubačen maliciozni kod putem kojeg se na telefone koji rade na Androidu, bez znanja korisnika, mogu preuzeti maliciozni programi – njihovi kreatori moći će poduzeti različite akcije s telefonima pa tako npr. mogu prikazivati nametljive oglase, korisnike prijavljivati na pretplatničke servise, dokopati se privatnih podataka korisnika i slično.

Probleme s tom aplikacijom pronašli su sigurnosni stručnjaci kompanije Kaspersky – nakon što su upozorili Google, aplikacija je odmah povučena iz trgovine Google Play, no ko zna koliko ljudi trenutno na telefonima ima instaliranu tu aplikaciju.

U opasnosti su naročito korisnici na čijim se telefonima aplikacije automatski nadograđuju pa se možda i CamScanner nadogradio na verziju s malwareom.

Iako su nakon toga programeri objavili još jedni verziju aplikacije u kojoj su ispravili propust, na blogu Kasperskog kažu da se verzije aplikacija mogu razlikovati za drugačije uređaje te neke od njih i dalje mogu sadržavati maliciozni kod, piše Zimo.co.

Ako i vi imate ovu aplikaciju na svom telefonu, sigurnosni stručnjak Matthew Hickey ima jednostavan savjet za vas: "Bez dvojbe, najbolje je izbrisati CamScanner i čekati lansiranje nove verzije koju će testirati stručnjaci za kibernetičku sigurnost". 

NEMA KOMENTARA