Airbusov leteći taksi obavio svoj prvi let, u prodaji već 2020.

Radiosarajevo.ba
Airbusov leteći taksi obavio svoj prvi let, u prodaji već 2020.
Leteći taksiji postali su još bliži stvarnosti nakon što je ove sedmice Airbus prvi put testirao svoju bespilotnu letjelicu u SAD-u.

Vahana je potpuno električna i autonomna letjelica koja uzlijeće vertikalno, a njen prototip u punoj mjeri u srijedu je poletio u Oregonu. Poletjela je do visine od pet metara i nakon 53 sekunde u zraku sigurno sletjela. Sljedeći dan isti su test i ponovili. 

"U manje od dvije godine Vahana je od koncepta na salveti postala prava autonomna letjelica koja je uspješno obavila prvi let", rekao je voditelj projekta Zach Lovering

Vahana bi trebala biti jednosjed koji će donijeti demokratizaciju ličnih letova, navode iz kompanije te ističu da će u tome koristiti električni pogon, pohranu energije i strojni vid kao glavne tehnologije. Navodi se kako ih sada čekaju brojni testovi i daljnji razvoj letjelice koja će uskoro dobiti i nove motore. 

Šefovi kompanije nadaju se da bi Vahana mogla biti spremna za prodaju 2020. godine, a upravo je Uber ranije navodio Vahanu kao mogućeg kandidata kojim će Uber dodatno proširiti svoje prijevozne mogućnosti. 

Specifikacije

Širina - 6,2 metra
Dužina - 5,7 metara
Visina - 2,8 metara
Masa pri polijetanju - 745 kilograma

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije