Agresivnost dobra za ekologiju

Radiosarajevo.ba
Agresivnost dobra za ekologiju


Posljednji projekat arhitekte Davida Belta i njegove firme Macro Sea, Glassphemy, mišljen je kao psihološki eksperiment vezan za recikliranje, tako što će čin recikliranja učesnici koristiti kao katalizator agresivnosti.

Instalacija u vidu velike kutije od metala i neprobojnog stakla postavljena je u Brooklynu, a učesnici s jedne strane staklenim bocama gađaju (zaštićene) učesnike s druge strane. Niko ne bude povrijeđen, a boce se razbijaju unutar kutije stvarajući fantastične zvukove i svjetlosne refleksije.

Sam Belt rad je komentarisao kao svoju želju da recikliranje učini malo zanimljivijim. „Ljudi jednostavno vole razbijati stvari i ovakav način čini da se istinski oslobode negativne energije.“, izjavio je Belt.

Flaše za gađanje su donirali okolni barovi, a gomila slomljenog stakla iz Glassphemyja biće iskorištena u dobre svrhe: ide u proces recikliranja, a onda u proizvodnju novih upotrebljivih stvari.

Jedna od namjera projekta je da proces stavljanja razbijenog stakla u ponovnu upotrebu bude vidljiv ljudima, kako bi se otklonila predrasuda da reciklažni materijali bivaju jednostavno odbačeni.






inhabitat.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije