8. festival Queer Zagreb

Radiosarajevo.ba
8. festival Queer Zagreb


Osmo izdanje Queer Zagreba održat će se od 4. do 14. maja u ZeKaeM-u, Zagrebačkom plesnom centru, Histrionskom domu, Jedinstvu, Mediki i kinima Europa i Mosor. Cilj i ovog Queer Zagreba je propitivanje i širenje granica percepcije i recepcije queera u umjetnosti i društvu.

Publika će u deset dana festivala moći pogledati pozorišna i plesna djela četrdesetak umjetnika iz Sjedinjenih država, Francuske, Brazila, Njemačke, Argentine i Slovenije. Među njima su i poznati koreografi Jerome Bel i Raimund Hoghe.

Jedan dio ovogodišnjeg Queer Zagreba posvećen je savremenom američkom pozorištu i performerima iz Seattlea, San Francisca i New Yorka. Festival otvara Holcombe Waller & the Healers izvedbom intimne predstave Into the Dark Unknown: The Hope Chest.

Na programu je i grupa radikalnih performera La Pocha Nostra iz San Francisca koji će u saradnji s domaćim izvođačima napraviti hrvatsku verziju projekta Corpo Illicito – The Post Human Society 6.9. Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane gostuje s dramatizacijom Pasolinijeva romana Amado mio.

Pored pozorišnog i plesnog dijela programa, festival će predstaviti i filmsku selekciju Mea Culpa, koja je nastala u saradnji sa Berlin Porn Film Festivalom.

Više o Queer Zagrebu i cijeli program festivala možete pogledati ovdje.

kulturpunkt.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije