3D prikaz skloništa Anne Frank (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
3D prikaz skloništa Anne Frank (VIDEO)
Foto: getty

Povodom obilježavanja pedeset godina postojanja Muzeja Anne Frank, na izložbi je prvi put izložen kompletan njen čuveni dnevnik. U muzeju koji je smješten u kući u kojoj se zajedno sa porodicom krila, kreiran je i trodimenzionalni interaktivni model potkrovlja ove kuće.

http://www.youtube.com/watch?v=GTpXf5Np3Pw


Autorica poznatog “Dnevnika Anne Frank” rođena je u Frankfurtu 12. juna 1929. godine. Nakon pobjede Nacističke partije Adolfa Hitlera 1933. godine, Frankovi odlaze potražiti spas u Holandiji. U ovom periodu Anne, koja je od djetinjstva pokazivala interes za književnost, počinje pisati svoj dnevnik.

Njemačka ubrzo okupira Holandiju, a progoni jevreja se nastavljaju, prisiljavajući porodicu na skrivanje u zgradi očeve firme. Nakon dvije godine skrivanja u Achterhuisu ili Tajnom skrovištu, porodica je izdana i odvedena u koncentracioni logor. Početkom marta 1945. godine Anne je umrla od tifusa. Njen otac Otto, jedini preživjeli član ove porodice, vratio se u Amsterdam nakon završetka rata, pronašao Annin dnevnik i objavio ga 1947. godine.

U dnevniku koji je dobila na trinaesti rođendan Anne je opisivala teškoće s kojima se susretao njen narod. Dnevnik ju je učinio najpoznatijom žrtvom holokausta te originalno pokazuje strepnje i situaciju skrivenih židova.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije