3D film o srušenoj Varšavi

Radiosarajevo.ba
3D film o srušenoj Varšavi


Poljski historičari napravili su 3D film koji podsjeća na šokantne razmjere destrukcije Varšave od strane nacističke Njemačke tokom II Svjetskog rata.

Film City of Ruins rađen je u produkciji Warsaw Uprising Museuma i namijenjen je prvenstveno mlađim generacijama kojima je II Svjetski rat poznat samo kao podatak iz udžbenika i koji ne mogu znati u šta su se određeni dijelovi svijeta pretvorili u periodu od 1939. do 1945.

„Mlađe generacije ne shvataju šta znači kad se kaže da je Varšava bila srušena, oni misle da je bilo nekoliko srušenih zgrada i nekoliko rupa na drugim zgradama. Čak smo i mi stariji, koji smo gledali te slike dok još nisu bile izblijedjele u sjećanju, tokom rada na filmu bili iznenađeni.“, izjava je direktora muzeja Jana Oldakowskog.

Na filmu koji traje samo pet minuta je dvije godine radilo 40 stručnjaka, a on predstavlja imaginarni let iznad razrušene Varšave 1945. Najprije je napravljena vazdušna snimka današnje Varšave, a potom popunjena detaljima sa oko 2000 fotografija, filmova i slika iz 1945. Rezultat je realistična kompjuterska simulacija dokumentarca o srušenim mostovima na Visli, cijelim kvartovima sa zgradama srušenim do temelja, izgorenim kućama i varšavskom Getu.

Film će najprije biti prikazan u Uprising Museumu, u kojem se čuva najbogatija dokumentarna kolekcija ratnog i postratnog vremena poljskog glavnog grada, a prema izjavama autora, predstavlja sjajan način čuvanja sjećanja na bitan dio poljske, ali i svjetske historije.

http://www.youtube.com/watch?v=WXtrgz30QHo


artdaily.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije