29. pozorišne igre u Jajcu

Radiosarajevo.ba
29. pozorišne igre u Jajcu
Građanin plemić, jedna od predstava koje će biti izvedene na Pozorišnim igrama
29. pozorišne / kazališne igre BiH održat će se od 4. do 11. juna u Jajcu. Selektorica ovogodišnjih igara, prof. dr Zehra Kreho, odabrala je šest predstava.

U zvaničnoj selekciji učestvovat će Sarajevski ratni teatar SARTR sa predstavom U plamenu Charlotte Jones u režiji Roberta Raponje, Mostarski teatar mladih sa (Njegove) Tri sestre Antona Pavloviča Čehova u režiji Scotta Fieldinga te Narodno pozorište Tuzla sa predstavom Iza kulisa Michaela Frayna u režiji Jovice Pavića.

U drugom djelu zvanične selekcije učestvovat će Totovi Ištvana Erkenja u režiji Gorana Damjanca u produkciji tuzlanskog Teatra Kabare, Građanin plemić Jeana B. Molierea u režiji Larija Zapije u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Grobnica za Borisa Davidoviča Danila Kiša u adaptaciji i režiji Gradimira Gojera i produkciji Pozorišta Prijedor.

"Bh. pozorišta imala su rijetko vitalan refleks prema sadašnjem društvenom trenutku i rediteljski angažman korespondira sa glumačkim senzibilitetom, što je polučilo pozitivan scenski učinak", izjavila je selektorica Kreho.

Stručni žiri Pozorišnih / kazališnih igara BiH činit će prof. dr Vladimir Premec, Vojislav Vujanović, Sead Bejtović, Vesna Hlavaček i Nedžad Fejzić. Voditelj Okruglog stola bit će dr Aleksandr Saša Grandić, teatrolog iz Banje Luke.

Igre će otvoriti Vlado Jokanović koji obilježava 50 godina na pozorišnim daskama, a u pratećem programu obilježit će se i jubileji Ines Fančović, Kaće Dorić, Muharema Osmića, Nijaza Alispahića i Ivice Šarića, čijim će koncertom igre biti zatvorene.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije