25 godina filma "Goonies" (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
25 godina filma "Goonies" (VIDEO)
Iz filma Goonies

7. juna navršilo se 25 godina od prvog prikazivanja kultnog dječjeg filma Goonies reditelja Richarda Donnera, u produkciji Stevena Spielberga.

Vjerovatno ne postoji niko među starijim od 20 godina da barem jednom u životu nije pogledao film Goonies, o dječacima iz Goon Docksa koji krenu u potragu za izgubljenim blagom gusara Jednookog Willyja, kako bi spriječili da lokalni bogataši isele iz kuća njihove porodice i preotmu kvart u kojem su odrastali.

Većina ljudi je film pogledala više puta. Barem jednom godišnje, oko Božića i Nove godine, kada se ovaj dječiji avanturistički film redovno nađe na TV programu.

Film u sebi krije puno više tema od obične dječje avanture. To je priča o prijateljstvu i solidarnosti u borbi protiv privatnog vlasništva, tema koja se može fino uklopiti u današnje vrijeme kapitalizma i privatizacije. U maniri onog "kad se male ruke slože...", u filmu pobjeđuje sloga i iz nas izmamljuje opijat optimizma.

No na onoj prvoj razini, avanturistički film isprepleten humorom i stereotipima koje žive dan danas (Talijani su po defaultu mafijaši, Azijci dežurni inovatori, plavuše su glupe) jednostavno vas oduševljava. Međutim, prije 25 godina kad je došao u kina, film nije zaradio puno novca (krivimo Gremline za ovo, jer su se pojavili malo prije Gooniesa).

Srećom, tokom godina film je zahvaljujući TV prikazivanjima te VHS-u, DVD-u i Blue-Rayju stekao puno poklonika pa je danas omiljen i među mlađim generacijama koje se još nisu ni rodile te "davne" 1985. godine.

Amerikanci su posebno obilježili četvrtinu stoljeća od postojanja filma. Tako su se, tokom četiri dana, od 4. do 7. juna u Astoriji u Oregonu okupljali obožavatelji ovog filma koji su se upoznali sa glumcima, obišli lokacije snimanja, posjetili posebne evente vezane za film i, naravno, gledali film.

http://www.youtube.com/watch?v=pWgc8Ute2tU


jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije