23. april - Svjetski dan knjige i autorskih prava

Radiosarajevo.ba
23. april - Svjetski dan knjige i autorskih prava


Danas je praznik književnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije, a UNESCO obilježavanjem ovog dana želi podsjetiti na važnost čitanja i književnog izdavaštva, te zaštite autorskih prava. Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se tako širom svijeta različitim akcijama i manifestacijama.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine, a datum je izabran po simboličnom datumu u svjetskoj književnosti jer su tog dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava počelo je 1995. godine nakon odluke donesene na UNESCO-voj konferenciji.

Generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova tim povodom je poručila da je potrebno još jednom razmisliti o promociji tog nezamjenjivog alata znanja, s obzirom na oko 760 miliona nepismenih danas u svetu, od kojih su dvije trećine žene.

“Sloboda čitanja, učenja, pristupa kulturama i istraživanju, osnovno je ljudsko pravo. Svakome mora biti omogućeno da ima pristup knjigama. Prevodi, naravno, igraju značajnu ulogu u prenošenju znanja iz knjiga. Inovativne izdavačke politike koje izlaze u susret potrebama i aspiracijama svakog ljudskog bića, također su, stoga potrebne”, poručila je Bokova.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije