Zvali su ga Aki, ali ovo je pravo ime frontmena Parnog valjka

Radiosarajevo.ba
Zvali su ga Aki, ali ovo je pravo ime frontmena Parnog valjka
Arhiv / Aki Rahimovski

Iako je rođen u Nišu, Aki Rahimovski je veći dio djetinjstva proveo u Skoplju, gdje se njegova porodica preselila kada mu je bilo sedam godina.

Tamo je počeo s muzičkim obrazovanjem.

Javnost i obožavatelji zvali su ga Aki, no pravo ime pokojnog frontmena grupe Parni valjak bilo je Aleksandar Rahimovski.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Iako je rođen u Nišu, Aleksandar je veći dio djetinjstva proveo u Skoplju, gdje se njegova porodica preselila kada mu je bilo sedam godina.

Tamo je počeo s muzičkim obrazovanjem, što ne čudi jer mu je otac bio profesor muzičke umjetnosti. Aki je već od prvih dana osnovne škole išao na satove klavira i pjevanja.

Kako ističu njegovi prijatelji, pjevač je bio talentirani nogometaš, ali i vrstan u kuhinji, piše Večernji list.

Podsjetimo, Rahimovski je bio član makedonske grupe Torr prije nego što je stigao u Zagreb i započeo karijeru s grupom Parni valjak.

U četvrtak 27. januara, na dan njegova sahrane, Parni valjak objavio je Akijevu posljednju pjesmu 'Ponovo' koja je u 15 sati puštena na svim domaćim radio stanicama.

U kratkom roku pjesma je na YouTubeu poslušana više od 300 hiljada puta čime je postala jedna od najslušanijih domaćih pjesama na online platformi.

Slavnog pjevača Parnog valjka brojni su prijatelji i porodica u četvrtak ispratili na vječni počinak u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju.

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje od izvora u Islamskoj zajednici, Rahimovski je ostavio oporuku da bude pokopan kao musliman.

Po osobnoj želji, a u skladu sa islamskom tradicijom, Rahimoviski je ogasuljen (šerijatsko obredno kupanje, pranje), te umotan u ćefine (platno bijele boje u koje se, po običajima muslimana, umotava pokojnik).

U Novom Mestu mu je u ponedjeljak, 24. januara klanjana i dženaza-namaz, a prije premještanja u
Zagreb, gdje je jučer obavljen ukop.

Kako nam je potvrđeno iz više izvore, ove obrede su obavili imami Islamske zajednice u Republici Sloveniji u Novom Mestu Adnan ef. Merdanović i Mustafa ef. Gavranović. Tom događaju su, kako saznajemo, prisustvovali i članovi najuže porodice Akija Rahimovskog.

Poslije premještanja Rahimovskog u Zagreb, dio obreda u skladu sa tradicijom muslimana je, također, obavljen i u Zagrebu.

Ove informacije potvrdio je za Radiosarajevo.ba i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović.

"Istina je, Aki Rahimovski je ostavio oporuku da se pokopa kao musliman, što je obitelj ispoštovala. Gasul i dženazu obavio je Adnan ef. Merdanović u Novom Mestu, a učenje na kaburu i dovu Mersad ef. Kreštić, zamjenik glavnog imama zagrebačkog", kazao je muftija Hasanović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije