Zlatni rez presudio: Ovo je najljepši muškarac na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Zlatni rez presudio: Ovo je najljepši muškarac na svijetu
Foto: EPA / Najljepši muškarac

Zvijezda Bridgertona, Regé-Jean Page, proglašen je najljepšim muškarcem na svijetu, prema drevnim naučnim istraživanjima.

Za 34-godišnjeg glumca utvrđeno je da je 93.65 posto podudaran grčkom zlatnom omjeru ljepote Phi, kojim se mjeri fizičko savršenstvo, piše dailymail.

Chris Hemsworth iz serije Men In Black zauzeo je drugo mjesto s 93.53 posto podudarnosti, treći je Michael B. Jordan iz filma Black Panthera s 93.46 posto, a pjevač Harry Styles četvrti je s 92.30 posto. Listu je sastavio britanski estetski kirurg dr. Julian De Silva koji je za istraživanje koristio najnoviju tehnologiju kompjuterskog mapiranja.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Jennifer Lopez o mladolikom izgledu: 'Trebam deset sati sna'

Jennifer Lopez o mladolikom izgledu: 'Trebam deset sati sna'

"Ove potpuno nove tehnike računalnog mapiranja omogućuju nam da riješimo neke od najvećih misterija o tome što čovjeka čini fizički lijepim, a tehnologija je korisna i pri planiranju operacija pacijenata", izjavio je dr. De Silva za Daily Mail.

Što je Phi, grčki zlatni omjer ljepote?

Ovaj postupak za mjerenje ljepote potječe iz europske renesanse. Umjetnici i arhitekti koristili su se jednadžbom, poznatom kao zlatni omjer, pri stvaranju svojih remek-djela. Omjer se može primijeniti na bilo što, a koristio ga je Leonardo Da Vinci u poznatom djelu Vitruvijev čovjek.

Naučnici su od tada prilagodili matematičku formulu kako bi otkrili što osobu čini lijepom. Mjeri se dužina i širina nečijeg lica, a pretpostavka je da što su omjeri lica ili tijela bliži broju 1.618 (Phi), to je čovjek ljepši. Zatim se mjeri dužina od linije kose na čelu do mjesta između očiju, kao i od mjesta između očiju i dna nosa i od dna nosa do dna brade.

Osoba se smatra lijepom, ako su brojevi jednaki. Zatim se pozornost posvećuje simetriji i proporcijama lica. Kako bi se netko smatrao lijepim prema zlatnom omjeru, duljina uha mora biti jednaka duljini nosa, a širina oka mora biti jednaka udaljenosti između očiju.

Regé-Jean Page – 93.65 posto

Regé-Jean Page pobijedio je jer je imao najvišu ocjenu za razmak između očiju, a i položaj njegovih očiju je zaradio visoku ocjenu.

"On ima klasično lijepo lice i prekrasne smeđe oči. Njegove savršeno oblikovane usne također su dobile visoku ocjenu, a jedina niža ocjena koju je dobio bila je širina i duljina nosa", otkrio je dr. De Silva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije