Zbog velikog vođe sve bilo zabranjeno: Znate li šta su uradili Zorici Kondži zbog Tita?

2
Radiosarajevo.ba
Zbog velikog vođe sve bilo zabranjeno: Znate li šta su uradili Zorici Kondži zbog Tita?
Foto: Screenshot/Instagram / Zorica Kondža

Josip Broz Tito je preminuo 4. maja 1980. godine u Ljubljani. Smrt prvog čovjeka bivše Jugoslavije zaustavio je život na ulicama svih zemalja bivše države.

Datum je proglašen danom žalosti i pet godina otkako je Tito umro, što je stvorilo probleme hrvatskoj popularnoj pjevačici Zorici Kondži. Ona je trebala predstavljati Hrvatsku u Švedskoj s pjesmom Pokora, ali joj je nastup zabranjen.

Kako se Eurosong održavao 4. maja, vladajući su odlučili da nije primjereno pjevati na taj dan pa makar i u Švedskoj. Pravila su nalagala kako je zabranjeno emitiranje zabavnog sadržaja bilo kojeg tipa, a u to je spadao i popularni Eurosong.

Historijski trenutak: Zanimljiv avion prvi put sletio na ovaj hrvatski aerodrom

Historijski trenutak: Zanimljiv avion prvi put sletio na ovaj hrvatski aerodrom

Tako je Zorica Kondža zajedno s glumcem Josipom Gendom ostala bez prilike da nastupe pred publikom na sjeveru Europe, ali to nije spriječilo publiku da njen hit objeručke prihvati do današnjeg dana. 

Cijelu epizodu otkazanog nastupa pojasnila je i sama Kondža u razgovoru za Jutarnji List. Kako kaže, "nekako smo preko teških veza uspjeli saznati da neće biti ništa od našeg odlaska na Eurosong zbog obilježavanja pete godišnjice smrti Josipa Broza Tita.

"Eurosong se održavao tačno na petu godišnjicu Titove smrti pa se u cijeloj bivšoj državi taj dan obilježavao kao dan žalosti. Kako dan žalosti podrazumijeva prilagođavanje televizijskog i radijskog programa, nikakvo pjevanje i muzičko takmičenje nije dolazilo u obzir", rekla je Kondža. Pritom se sjetila kako se osjećala u trenutku kada je postalo jasno da neće putovati u Švedsku.

Baby Lasagna je opet prvi u kladionicama za Eurosong: Kvota na njega je 22 posto

Baby Lasagna je opet prvi u kladionicama za Eurosong: Kvota na njega je 22 posto

"Teško, kako ćeš podnijeti? Ali, to su bila drugačija vremena, teško da će to razumjeti današnje mlađe generacije. Niti smo se mi usudili nekog službeno pitati što je s našim Eurosongom, niti nam je neko službeno rekao piši kući propalo", zaključila je diva. 

Nije dolazilo ni u obzir da Genda i ona daju izjave za novinare. "Osim što mi na to nismo ni pomišljali, nije bilo medija u bivšoj državi koji bi se takvo šta usudio objaviti", ustvrdila je i potom zažalila za propuštenim prilikama. 

"Taj nerealizirani Eurosong danas mogu ubrojiti u tri svoje propuštene prilike za ostvarivanje inostrane karijere. Jer, zvali su me u London, New York i München. Recimo, u Njemačkoj sam trebala raditi za englesko tržište, pod imenom Aurora", otkrila je Zorica.

Srećom, Baby Lasagna nema problema s otkazivanjima, njemu je nastup zagarantovan. Marko Purišić je već u Švedskoj gdje je opet stao na prvo mjesto favorita pa je više nego izgledno da će se iz polufinalne emisije, koja je na rasporedu u utorak, plasirati u veliku završnicu. Ako Marko pobijedi, Hrvatska će po drugi put ugostiti popularni Eurosong. Prvi put nam je to pošlo za rukom 1990. godine nakon pobjede grupe Riva uz pjesmu Rock me, piše Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije