Završio na operacionom stolu: Glumac Rajan Rejnolds sve detaljno opisao - ovo otkriva rak! (VIDEO)

0
Radiosarajevo.ba
Završio na operacionom stolu: Glumac Rajan Rejnolds sve detaljno opisao - ovo otkriva rak! (VIDEO)
Foto: You Tube / Ryan Reynolds

Holivudski glumac Rajan Rejnolds objavio je snimak kolonoskopije, precizne i pouzdane metode pregleda debelog crijeva, kojom se može otkriti rak u početnoj fazi.

Rak debelog crijeva treći vodeći uzrok oboljevanja, iza raka pluća i raka dojke. Treći je najčešći karcinom kod muškaraca i drugi vodeći maligni tumor kod žena. Rano otkrivanja polipa i njihovo uklanjanje spašava svakog čovjeka od kancera debelog crijeva, a holivudski glumac odlučio je da se podrvgne kolonoskopiji - preciznom i pouzdanom pregledu.

Rajan Rejnolds i Rob Makelheni odlučili su da snime čitavu proceduru, a snimak su objavili na Jujtubu. Ljekari su Rajanu otkrili bezopasan polip, a Rajan je podijelio svoje iskustvo.

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Ryan Reynolds primio vakcinu protiv COVID-19, pa nasmijao sve svojom objavom

Ryan Reynolds primio vakcinu protiv COVID-19, pa nasmijao sve svojom objavom

"To je jednostavan korak koji bi bukvalno, ali bukvalno, mogao da vam spasi život", rekao je glumac nakon što su ljekari pregledali rektum i donji dio crijeva.

Poslije pregleda koji je trajao 30 minuta, Rejnoldsu je doktor rekao da su pronašli "izuzetno bezopasan polip", odnosno, rast ćelija koji obično ne izaziva nikakve simptome. Određene vrste polipa mogu da se razviju u rak, što znači da ljekari obično preporučuju njihovo uklanjanje. Od polipa može da nastane karcinom prvog stepena, drugog i trećeg, a ako se polip ukloni, čovjek je izliječen. Zato mnogi stručnjaci savjetuju da svako ko napuni 50 godina odradi skrining, jer je to najbolja stvar za prevenciju, prenosi mondo.rs.

"Ovo je bilo potencijalni spas za tebe. Ne šalim se, nisam previše dramatičan. Upravo zbog toga si sve ovo uradio, a nisi imao nikakvih simptoma. Uklonili smo nešto što je moglo da se razvije u rak i izazove brojne probleme", rekao je doktor Rejnoldsu.

Rob Makelheni je čitavu proceduru pretvorio u šalu.

"Ako ne pronađu ništa, to znači da je moje debelo crijevo čistije od njegovog, što znači da sam imao manje mogućnosti da imam rak. Kako god, ja svakako pobjeđujem", našalio se on, a ljekari su mu kasnije pronašli tri bezopasna polipa.

Podsetimo, doktor Nenad Mijalković gostovao je u martu u "Uranku" na K1 Televiziji i tim povodom apelovao na ljude da budu odgovorni prema svom zdravlju. Otkrio je da polip može stajati i po nekoliko godina, a tek onda se pretvoriti u karcinom.

"Polip raste pola centimetra za godinu dana. Možete ga imati 3, 4 godine, on sporo raste. To znači da imate mnogo vremena da ga uočite i skinete, sve dok on ne pređe u karcinom, a to nije tako brz proces. Važno je da vam ništa neće ukazati da imate polip. Samo veliki polipi mogu da prokrvare. Šuljevi su duga priča, ali svi imaju krvarenje šuljeva i onda misle da ne treba da rade kolonoskopiju jer je 'to sigurno od šuljeva'. Baš naprotiv, ako imate šuljeve i pojavi se krv, morate da provjerite da li imate neki polip, jer iza toga se uvijek krije nešto drugo", objasnio je doktor tada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije