Voljeli ga ili mrzili: Justin Bieber, idol nove generacije (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Voljeli ga ili mrzili: Justin Bieber, idol nove generacije (FOTO+VIDEO)

Nekada su to bili Frank Sinatra, Elvis Presley, The Beatles, New Kids on the Block, Michael Jackson, pa čak i Backstreet Boysi i Enrique Iglesias... 

Slamali su srca gdje god su se pojavili, šta god su otpjevali i koga god su grlili.

Danas je tu neka nova publika i neki novi teen idoli, koji su mnogima nepojmljivi. Među njima se stalno pojavljuje jedno ime: Justin Bieber. Roditelji se zgražaju, djeca ga obožavaju.

Njegovi obožavatelji (u nastavku teksta Belieberi - da, tako je) smatraju ga jednim od "najzgodnijih i najuspješnijih tinejdžerki na planeti".

Kako je mlađahni Justin Bieber dosegao svjetsku slavu?

Justin Bieber (Justin Drew Bieber rođen prvog marta 1994. godine) kanadski je pjevač kojeg je otkrio (hvala mu) menadžer Scooter Braun i uskoro je potpisao ugovor s diskografskom kućom Island Records uz veliku pomoć muzičara Ushera.

Svjetsku slavu stekao je putem YouTubea, gdje je postavljao svoje izvedbe pjesama muzičara poput Alicie Keys, Justina Timberlakea i Chrisa Browna. 

Zatrudnjevši kao 18-godišnjakinja, Justinova majka Pattie Mallette ga je samostalno odgajala. Kako je odrastao, Justin je sam naučio svirati bubnjeve, gitaru i klavir. Početkom 2007. godine, sa 12 godina, Bieber je pjevao pjesmu So Sick R&B pjevača Ne-Yo-a na lokalnom takmičenju i završio na drugom mjestu. Njegova majka je na YouTubeu objavila video nastupa i nastavila je stavljati snimke Justinovih izvedbi raznih R&B pjesama, te je njegova popularnost rasla.

Tražeći mlade talente, producent Scooter Braun je sasvim slučajno kliknuo na Bieberov video. Impresioniran onim što je vidio kontaktirao je njegovu majku Malette. Ostalo je historija.

U novembru 2009. godine izdao je prvu polovicu albuma naziva My World, te u martu 2010. godine drugu polovicu albuma naziva My World 2.0. Slavu je postigao singlovima One Time, One Less Lonely Girl, Baby i Somebody To Love.


Bieberov single Baby je drugi najgledaniji video na You Tubeu. Nakon toga je uslijedio dokumentarac Justin Bieber: Never Say Never, te praznični album Under The Mistletoe. 

Treći studijski album Believe izašao je 2012. godine. Spot za pjesmu Boyfriend u jednom je danu pogledan preko šest miliona puta, pa tako Justin zaslužuje još jedan rekord, za koji su recimo, najviše zaslužni njegovi najvjerniji obožavatelji Belieberi (kojih ima mnogo i na Balkanu, kad biste zavirili u naš Inbox, itekako biste se uvjerili u to). Album Believe postigao je jako velik uspjeh. Mnogi su rekli kako je ovo do sada najbolji album Justina Biebera.

Nova pjesma What Do You Mean dolazi nam s njegovog četvrtog albuma i objavljena je 28. augusta. Tokom prve sedmice skinuta je 337.000 puta i postala je broj jedan hit u SAD-u.


Osim svojim muzičkim snimcima, Justin je privukao veliku pažnju svojom vezom s kolegicom, pjevačicom i glumicom Selenom Gomez (djevojka sa kojom se slikao Sejad Salihović).

Bieber i Gomez su bili u vezi 2011. godine, no nakon glasina da ju je prevario, rastali su se u januaru 2013. Poslije su ga povezivali sa većim brojem mladih dama. Ujedno, Bieber je s vremenom i "skupljao tetovaže". Sad ih ima oko dvadesetak, a MTV vam je pripremio i mapu njegovih tetovaža.

Mladi teen idol je postao prava medijska ličnost iako je upleten u brojne kontroverze. Uhvaćen je kako puši marihuanu u januaru 2013, napao je paparazza u martu iste godine. A u januaru 2014. uhapšen je zbog vožnje pod utjecajem alkohola, te ubrzo i optužen da je napao svog vozača limuzine u Torontu. 

Ipak, i njegovi najmračniji momenti izgleda da ne ruše Justinov imidž prave teen zvijezde i idola, s obzirom na to da je u četiri godine postao jedan od najbogatijih klinaca na svijetu.

Ovaj dvadesetjednogodišnjak prema portalu The richest ima neto vrijednost od 200 miliona dolara. No, to nije sve došlo od muzike. Bieber ima parfeme, modne kampanje, te druge poslove na kojima zaradi i do 80 miliona godišnje. 

Sve dok ga volite... Pogledajte fotogaleriju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije