! / Vladi Georgievu zabranili ulaz u Crnu Goru

23. 11. 2020. u 11:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 36

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore usvojilo je žalbu advokatske kancelarije Tomanović koja zastupa Vlada Georgieva i poništilo je Rješenje o zabrani ulaska u Crnu Goru, ali je Uprava policije Herceg Novi ponovo zabranila ulazak Georgievu i to na period od 10 godina, saopćeno je iz kancelarije Tomanović. 

Kako se kaže, iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova naglasilo da zabrana ulaska pravno neodrživa, jer nije naveden ni jedan razlog zašto bi ulazak u Crnu Goru bio zabranjen Georgievu, Uprava policije Herceg Novi je u ponovnom postupku “otišla korak dalje u kršenju međunarodnih standarda i Ustavom garantovanih prava” i nije postupila po zakonskim i ustavnim obavezama već je, kako se navodi, “donijela pravno neodrživo, nezakonito i neustavno rješenje i zabranila ulazak Georgievu u Crnu Goru do maja 2030. godine”.

“U međunarodnoj pravnoj praksi oblik degradirajućeg tretmana pojedinca postoji uvijek, kada država postupa bez legitimnog cilja, disproporacionalno i ciljano uvredljivo prema pojedincu, jer i strancu pri ulasku u zemlju pripadaju prava garantovana brojnim međunarodnim pravnim dokumentima. Kao pravni zastupnici Vlade Georgieva, uvjereni smo da će Vlada Crne Gore prihvatiti stav da i stranac ima svoja prava i da moć države da izriče zabrane pojedincu mora biti ograničena osnovnim standardima vladavine prava”, navode iz advokati kancelarije Tomanović. 

No, iz Uprave policije Crne Gore su rekli da kazna nije ograničena na 10 godina.

"Na rješenju se ne navodi tačan datum prestanka njegovog važenja, već se samo navodi da se zabranjuje ulazak u Crnu Goru licu V.G, čija lična karta važi do 14. maja 2030. godine, a taj datum je protumačen od strane pravnih zastupnika kao rok važenja zabrane ulaska u Crnu Goru, što nije tačno“, pojasnili su iz policije.

Uvjereni su, dodaje se, da će nadležni drugostepeni organ prihvatiti pravnu argumentaciju i poništiti novu zabranu ulaska Georgievu. 

Crnogorska Uprava policije saopćila je krajem avgusta da je pjevač Vlado Georgiev vraćen za Bosnu i Hercegovinu sa graničnog prijelaza Sitnica, “zbog zabrane ulaska u Crnu Goru”. 

“DPS i ovakvo obračunavanje sa Srbima… Na zdravlje vam i na obraz!”, napisao je tada Georgiev na Twitteru, prenosi Nova.rs.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)