Australija / Uhapšena pjevačica Romana Panić

25. 06. 2020. u 10:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 29

Dvoje srbijanskih turista uhapšeno je u Australiji zbog korištenja sofiticiranog sistema kojim su snimali kako ljudi koriste bankomate, a zatim kopirali podatke i bankovne kartice.

Oni su osuđeni na 14 i 12 mjeseci zatvora. 

Pjevačica Romana P. (45) i agent za prodaju nekretnina Filip M. (40) sumnjiče se da su tokom marta i aprila postavili uređaje za snimanje na tri bankomata u Brisbaneu.

Oni su u Australiji boravili kao turisti gdje su zapali u probleme sa novcem prije nego što su smislili plan kako da "napune svoje novčanike", izjavio je sudija Okružnog suda u Brisbaneu Paul Smith. Oni su na taj način prikupili bankovne podatke 35 osoba. 

Filip M. je priznao krivicu za 18 tačaka optužnice, Romana P. za 16 i oni će, pored toga što će morati da vrate novac, morati u zatvor - Filip M. 14 mjeseci, Romana P. 12. mjeseci, odnosno bit će puštena uvjetno poslije tri mjeseca.

Policija je, nakon što je tehničar pronašao nelegalne uređaje na bankomatu, pretresom stana u Spring Hillu gdje su njih dvoje odsjeli, pronašla obilježene novčanice u vrijednosti 23.500 australijskih dolara, uređaje za snimanje kartica, kartice za skladištenje podataka na kojima su pronađeni snimci kupaca na bankomatima, lične bankarske podatke klijenata u bankama i alatke za instaliranje dodatnih uređaja. 

Policajci su otkrili da je Filip M. najprije izviđao bankomat, da bi se dva dana kasnije vratio i sa hirurškom maskom postavio uređaje. 

Sudija Smith ocijenio je da je cijeli postupak bio veoma sofisticirano osmišljen i da je cijeli sistem omogućio Filipu M. i Romani P. da nezakonito snimaju ljude koji koriste bankomate. 

Oni su na presude podnijeli žalbe, ali su one odbijene.

Prema informacijama srbijanskih medija, uhapšena je pjevačica Romana Panić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA