Tužili Gigi Hadid jer je objavila tuđe fotografije na Instagramu

Radiosarajevo.ba
Tužili Gigi Hadid jer je objavila tuđe fotografije na Instagramu
Foto: Instagram / Gigi Hadid
S više od 45 miliona followera na Instagramu, Gigi zarađuje milione dolara. Sada, fotografi čije je fotografije neovlašteno koristila, žele naknadu.

Gigi Hadid, osim što je postala model za Victoria’s Secret, čini se da je postala i zaštitno lice za kršenje zakona o autorskim pravima.

Naime, Gigi je nedavno dobila tužbu od fotografa čiju je fotografiju neovlašteno i bez dopuštenja objavila na svom Instagram profilu. No, to nije prvi put. Hadid su i prije tužili zbog iste stvari. Posljednju tužbu, koja je trenutno na saveznom sudu, podniijela je samostalna djelatnost Xclusive.

Po ovoj tužbi, Gigi je u oktorbu 2018. “kopirala i objavila fotografiju zaštićenu autorskim pravom na svoj Instagram profil bez ovlasti ili dozvole od kompanije Xclusive.” Sa više od 45 miliona followera, otprilike 1,6 miliona Instagram korisnika komentiralo je tu isto fotografiju koju je objavila, kako pokazuju sudski dokumenti. Sada ova njujorška firma traži odštetu zbog kršenja autorskih prava, kao i naknadu za profit koji je ostvaren na temelju te iste fotografije.

Osim toga, ne samo da Xclusive potražuje svoja prava, nego i tvrdi da je Hadid jako dobro znala što radi. Jer, 2017. je objavila fotografiju Petera Cepede na svom Instagram profilu, i to bez njegovog dopuštenja. Cepeda ju je tužio iste godine. Iako je slučaj riješen izvan suda nagodbom, historija se u situaciji Xclusive ponavlja.

A toga je Hadid itekako svjesna, jer je odmah nakon što je primila tužbu, fotografiju Xclusive odmah obrisala sa svog profila. Nakon toga, 18. oktobra 2018., sedam dana nakon toga, objavila je što misli o tome svemu.

“Jučer sam od svog menadžmenta saznala da sam ‘zakonski gonjena’ zbog svog posljednjeg (sada obrisanog) posta,” objavila je Gigi na Instagramu.

“Pozirala sam/smijala se za fotografiju, jer znam dobro da je to dio mog posla… ali ti ljudi (paparazzi) na nama zarađuju novce svaki dan. ZAKONSKI nas uhode sna svakodnevnoj bazi—za ništa posebno.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije