Tom Cruise će postati milijarder sa 60 godina?

0
Radiosarajevo.ba
Tom Cruise će postati milijarder sa 60 godina?
Foto: EPA-EFA / Tom Cruise

Tom Cruise je jedna od rijetkih holivudskih zvijezda koja može učiniti da kina budu puna i to samo jer je on glavna uloga. 

Dokazi za to su filmovi 'Top Gun: Maverick' i 'Mission: Impossible'.

On je već 40 godina zvijezda s A-liste glumaca, a kako tvrdi Forbes i Celebrity Net Worth, bogatstvo ovog glumca procjenjuje se na više od 600 miliona dolara. 

Elmedin Konaković o Dodikovom mitingu: Neka ih je vidio cijeli svijet, baš onakve kakve jesu

Elmedin Konaković o Dodikovom mitingu: Neka ih je vidio cijeli svijet, baš onakve kakve jesu

Tom Cruise sletio na aerodrom: U prvom planu bili su - njegovi bicepsi

Tom Cruise sletio na aerodrom: U prvom planu bili su - njegovi bicepsi

Treba li se napomenuti da je upravo Cruise jedan od najbogatijih glumaca na svijetu?

Njegovi filmovi su zaradili više od devet milijardi dolara širom svijeta. A njegov najveći film do sada je 'Nemoguća misija - Fallout' (2018), sa 791 milionom na blagajnama.

Njegova prva uloga bila je 1981. godine u filmu 'Taps' za šta je bio plaćen sa 50.000 dolara. 

Paula Wagner iz agencije za talente CAA potpisala je ugovor sa Tomom Cruiseom koji je na snazi ​​do danas. Početkom 90-ih zajedno su kreirali Cruise/Wagner Productions, piše MSN.

Paula Wagner i Tom Cruise

Sve je počelo filmom 'Risky Business' (1983) za koji je plaćen 75.000 dolara. Bio je to glumčev prvi svjetski hit.

Od tog trenutka, zarada Toma Cruisea nije prestala da raste, a njegova plata je po prvi put dostigla šestocifreni iznos sa filmom 'Legenda' (1985) — što je za glumca značilo prihod od 500.000 dolara.

'Top Gun' (1986) je bio prvi film u kojem je on počeo zarađivati ​​milione. Tačnije, zaradio je dva miliona dolara, što je bilo 13 posto cjelokupnog budžeta filma.

Film 'Nemoguća misija' bio je početak jedne od najuspješnijih saga u povijesti filma sa još 7 filmova i mnogim rekordima na blagajni.

Uspjeh 'Nemoguće misije' napravio je Cruisea sumu od 245 miliona dolara — uključujući platu i zaradu u pozadini, samo za prva tri filma sage.

Ne sija sve na bankovnim računima Toma Cruisea. Glumac je član sajentološke crkve, a ova vjera ima cijenu. Prema Business Insideru, Cruise je potrošio u prosjeku 25 miliona dolara na svom putu sajentologa.

Dva puta razveden i otac troje djece, primoran je da plaća alimentaciju bivšoj supruzi Katie Holmes za jednu od svojih kćeri. Glumica ima puno starateljstvo nad Suri, ćerkom koju ona i Cruise imaju zajedno, a glumac mora da joj plaća 400.000 dolara godišnje plus sve dodatne troškove.

Katie Holmes i Tom Cruise dok su bili u braku

Uprkos svemu tome, navodi Celebrity Net Worth, bogatstvo Toma Cruisea procijenjeno je na 745 miliona dolara prije pandemije. Do sada, glumac još uvijek ima neto vrijednost od 600 miliona.

Međutim, ta nevjerovatna neto vrijednost značajno će se povećati s prihodima za 'Top Gun: Maverick' (2022) i nadolazeće filmove 'Mission: Impossible'. Kako prenosi International Business Times, Tom Cruise je potpisao ugovor vrijedan 13 miliona dolara za svoju glavnu ulogu u filmu 'Top Gun'. Međutim, on će zaraditi mnogo više s obzirom na zaradu kao producent.

Tom Cruise dobija 20 posto bruto zarade od prvog dolara za ovaj film: što je velika stvar. Zarada od prvog dolara znači da će glumac biti plaćen kada bioskopi počnu zarađivati ​​na filmu, a ne kada producentske kompanije ostvare profit.

Dakle, kada je 'Top Gun: Maverick' dostigao milijardu dolara, Tom Cruise je već zarađivao 120 miliona dolara, 20% ukupnog prihoda filma.

Tu se ipak ne završava: ako se film proda platformi za striming, što je vrlo vjerovatno, Maverickov lik bi mogao zaraditi Tomu Cruiseu do 200 miliona dolara u narednim godinama.

Uz ove obećavajuće brojke, Tom Cruise je svakako kandidat za ulazak u klub milijardera. Hoće li dostići ovu prekretnicu s nadolazećom 'Misijom: Nemogućom'?

To ne znamo, ali, sa 60 godina, budućnost Toma Cruisea izgleda svjetlija nego ikad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije