Tina Turner kroz fotografije: Ovo su činjenice koje niste znali o kraljici rock'n'rolla

0
Radiosarajevo.ba
Tina Turner kroz fotografije: Ovo su činjenice koje niste znali o kraljici rock'n'rolla
Foto: Društvene mreže / Tina Turner

Više od pet decenija nastupala je na koncertima širom svijeta, a od 2009. živjela je mirnijim stilom života. Tina Turner, Kraljica rock'n'rolla i neumorni borac, umrla je 24. maja 2023. u 83. godini.

Čista energija na štiklama, mini suknja i lavlja griva – tako su fanovi poznavali Tinu Turner. Dodajte tome i taj duboki, zadimljeni glas kojim je ispisala muzičku historiju i sebi obezbijedila mjesto na Olimpu najboljih rokerki i rokera svih vremena.

Na njenoj posljednjoj svjetskoj turneji 2009. bilo je više od milion gledalaca – tada je imala 69 godina. 

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

U nastavku teksta, donosimo manje poznate činjenice o kraljici rock'n'rolla:

  • U svojoj dugoj karijeri Tine Turner, nije bila toliko na meti muškaraca. Nakon razvoda od supruga Ikea, uspjela je zadržati njegovo prezime - Turner, po čemu je mnogi pamte i dan danas. 
  • Prije nego što je počela sa solo hitovima, Turner je zarađivala odnastupa na koncertima drugih bendova. Nakon solo turneje kasnih 1970-ih, otvorila je za show za rock grupu Rolling Stones i rokera Rod Stewarta 1981. To je bio sjajan način da pokaže šta zna, a imala je i veliku podršku pop i rock zvijezda.
  • Pojava sintisajzera pomogla joj je da pjesmu Al Greena pretvori u hit 80-ih: "Let's Stay Together". Tina Turner se tada istakla po plavoj kosi i odjevnim kombinacijama koje su za ženu od četrdesetak godina tada smatrane odvažnim i senzualnim.
  • Sarađivala je i sa drugim umjetnicima, poput Davida Bowiea i Erosa Ramazzottija (1984). Sa Bowiejem je otpjevala obradu pjesme Iggyja Popa "Tonight", a s Ramazzottijem je otpjevala dvojezičnu "Cosa della Vita" (1997).
Odlazak kraljice rock‘n‘rolla: Kako je Tina Turner od čistačice postala svjetska zvijezda?!

Odlazak kraljice rock‘n‘rolla: Kako je Tina Turner od čistačice postala svjetska zvijezda?!

  • Pojavila se u filmu "Mad Max: Beyond Thunderdome" (1985) kao tetka Entity. Za njen soundtrack otpjevala je: "Ne treba nam još jedan heroj." Klasična pjesma koja je u to vrijeme dostigla broj dva u SAD-u.

Kasnije, 1995. godine, otpjevala je temu iz filma o Jamesu Bondu "GoldenEye" - koju su napisali Bono i The Edge iz grupe U2.

  • Brak Tine Turner sa njenim muzičkim partnerom Ikeom bio je tema mnogih reportaža i biografskih filmova. Film "Šta ljubav ima s tim" (1993) je glavnoj glumici Angeli Bassett donijela Oscara.
  • Tekstovi Tine Turner često su prikazivali nasilje koje je pretrpjela na podrugljiv ili šaljiv način, tvrde novinari Rolling Stonea i drugih muzičkih publikacija. Kao takvi, umanjili su pravi bol koji je Tina Turner iskusila kao žrtva porodičnog zlostavljanja.
  • Tina Turner je tokom svoje karijere prodala stotine miliona albuma. Godine 1988. Tina Turner je održala koncert na stadionu Maracana u Rio de Janeiru koji je pratilo 180.000 ljudi. Tim uspjehom ušla je u Ginisov rekord po broju prodatih karata.
  • Godine 2009. Tina Turner odlučila je da se povuče i uživa u životu u Švicarskoj. "Bila sam umorna od pjevanja i usrećivanja svih", rekla je za svojevremeno za New York Times.
Preminula Tina Turner

Preminula Tina Turner

  • Ne samo njena prošlost sa Ikeom Turnerom, već i drugi aspekti njenog privatnog života bili su izuzetno teški. Preživjela je smrt dvoje svoje djece. Jedan od njih bio je Ronnie (58), koji je preminuo u decembru 2022. nakon respiratornih poteškoća, prenosi TMZ. Četiri godine ranije, Craig Raymon Turner, 59-godišnji sin Tine Turner, oduzeo je sebi život u svojoj rezidenciji Studio City. Glumica je bila na Armani reviji u Parizu kada je obaveštena o tome šta se dogodilo.
  • Dobar dio njenog privatnog života bio je miran i sretan drugi brak. Upoznala je njemačkog muzičkog producenta Erwina Bacha, 16 godina mlađeg od nje, 1980-ih i udala se za njega 2013. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije