Teorije zavjere o smrti Tošeta Proeskog

Radiosarajevo.ba
Teorije zavjere o smrti Tošeta Proeskog

Prije tačno osam godina, 16. oktobra  2007. godine u ranim jutarnjim satima na autocesti Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške, poginuo je Toše Proeski.

Toše je bio velika makedonska muzička zvijezda, ali i jedan od najpopularnijih pjevača pop muzike na prostoru bivše Jugoslavije.

Još uvijek sanjam da smo zajedno: Godišnjica smrti Tošeta Proeskog (VIDEO)

Toše Proeski - magija koja je osvojila milione ljudi

'Ukleta' autocesta A3: Proeski, Lambaša i Hadžihafizbegović doživjeli nesreću na istoj dionici

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu. Studirao je solo pjevanje, a karijeru pjevača počeo je s 15 godina.

Osim što je bio velika muzička zvijezda, Toše je bio i veliki humanitarac. UNICEF-ov veleposlanik dobre volje postao je 2003, a iste godine osvaja priznanje za humanitarni rad – Statuu Majke Tereze.

Georgij Georgijevski, prijatelj i vozač makedonske zvijezde bio je za volanom automobila koji je tog 16. oktobra  2007. udario u kamion, što je udes u kojem je Toše izgubio život. Makedonski sud osudio je Georgijevskog na dvije godine zatvora. Nesreću je preživjela Tošina menadžerica Ljiljana Petrović koja je zadobila lakše povrede.

Nakon smrti Proeskog pojavile su se brojne teorije zavjere i kontraverze, a jedna od njih je da makedonski pjevač uopšte nije poginuo.

Nesreća se nije dogodila i Toše je živ

Makedonski novinar Zoran Božinovski tvrdi kako je prometna nesreća kod Nove Gradiške u kojoj je smrtno stradao Proeski, zapravo lažna. 

"Čim nema kamiona, nema vozača Slaviše Kuzmanovića koji se sudario s Tošetovim Tuaregom nema ni Briana Taylora, Tošinog britanskog producenta znači da se tu mora istražiti što se dogodilo, odnosno što se nije dogodilo", izjavio je Božinovski jednom prilikom.

"Zašto nije bilo identifikacije pjevača, zašto nikog od njegovih iz Kruševa nije došao da to obavi, zašto se toliko žurilo sa pakovanjem u drveni pa limeni sanduk lemljenje i isporuku helikopterom makedonske armije još iste večeri!? Zašto se toliko sa tim žurilo, zašto sahrana nabrzinu sutradan!? Kome se toliko žurilo i zašto!? Ova su sva pitanja, još neprijatnija ako dodam da se njegova porodica od prvog trenutka ponaša izuzetno čudno i misteriozno. I nikada za ove četiri i pol godine nisu pitali: Šta se tamo ustvari desilo", pitao se Božinovski.

Hrvatska lažira dokaze o smrti

Makedonski list Večer jednom prilikom pokrenuo je priču kako Hrvatska skriva i lažira dokaze o smrti pjevača. Oni svoje tvrdnje temelje na tome da je kamion koji se sudario s Tošetovim Tuaregom potpuno neoštećen dok je terenac smrskan u komadiće. 

Uz tu tvrdnju priložili su i sliku koja pokazuje neoštećen kamion i pisali kako fotografija pokazuje da sudara nije ni bilo te da je vidljivo da terenac nije udario u kamion. Službeni izvještaji kažu kako je Tuareg udario u branik kamiona, zatim se podvukao pod kamion, udario u lijevu gumu da bi krov terenca udario u podvozje prikolice kamiona. Oni su uz sliku kamiona ponudili objašnjenje kako takav sudar nije moguć jer je vidljivo kako je lijeva strana kamiona neoštećena, još su i iznijeli tvrdnju kako je vozač kamiona pušten, a za nesreću se sumnjiči Tošetov vozač.

No, to nije jedina sumnja koji je list pokrenuo, naime, tvrde kako su ukradeni dokumenti menadžerice Ljiljane Petrović koja je bila povrijeđena u nesreći i to prilikom njezina boravka u bolnici. Riječ je o dokumentu koji pokazuje kako je za novogodišnji nastup u Crnog Gori Proeskom uplaćen predujam od osam hiljada eura, taj dokument je kasnije završio u medijima.

Toše je žrtva političko-mafijaškog miljea

Ova teorija dio je velike teorije već spomenutog Božinovskog. On je čak napisao i knjigu, Toše – žrtva kriminalnih klanova  koja navodno otkriva kako je Toše bio okružen pohlepnim ljudima i političarima koji su željeli njegovu naklonost samo kako bi iskoristili Tošinu popularnost. 

Tvrdio je i kako se ne radi tu samo o događajima na autoputu kod Nove Gradiške već i tragičnim i nerazjašnjenim situacijama koje su zadesile ljude oko Proeskog. 

Kriva je ukleta cesta

Na istoj dionici ceste na kojoj je poginuo Toše poginula je još jedna poznata osoba, Dolores Lambaša i to gotovo u isto vrijeme (6:30 i 6:20) i na isti način kada i makedonski pjevač, a pojedinci su to pripisali mračnim silama. Naime, stanovnici okolnog područja za tu dionicu ceste autoputa A3 smatraju ukletom to jest pod utjecajem nepogodnih podzemnih voda i mračnih sila. 

Tvrde kako se vozači na tom mjestu žale na halucinacije i neobjašnjive pojave. Na toj cesti još 1978. jedan vozač je navodno ugledao jastuk s bebom na što je naglo zaustavio vozilo, izašao iz auta, ali jastuk s bebom je tada nestao. Pojavljivao se navodno i duh oronulog muškarca koji paralelno s autocestom vodi konja upregnuog u starinska kola.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije