Sve što niste znali o filmu Glup i Gluplji: Ko je trebao glumiti Harryja i Lloyda...

Radiosarajevo.ba
Sve što niste znali o filmu Glup i Gluplji: Ko je trebao glumiti Harryja i Lloyda...

Film Glup i gluplji zaradio je skoro četvrtinu milijardi dolara širom svijeta. Bio je to najveći kino hit 1994. godine. Jimu Carreyju je u početku ponuđeno 700.000 dolara, no kako je te iste sedmice njegov film Ace Ventura: Pet Detective također bio još jedan kino hit, ponuda za Glup i gluplji je skočila na sedam miliona, pola od ukupnog planiranog budžeta za sami film.

Jeff Daniels je navodno dobio ulogu nakon što su ga se braća Farrelly sjetila iz reklame za Pepto Bismol.

Likovi Harry i Lloyd su dobili ime po Haroldu Lloydu, zvijezdi nijemih filmova. A da li ste znali ko je prvobitno trebao glumiti ovu dvojicu?

Jedan zaista začuđujući par - Nicolas Cage i Gary Oldman.

Evo još nekoliko zanimljivih činjenica o ovom legendarnom filmu.

Lloydov okrhnuti zub je stvaran. Carrey ga je oštetio, te je skinuo navlake kako bi uloga izgledala stvarna. 


Kako bi očuvali Harryjevu čupavu kosu, Daniels je samo smio prati, bez balzama, feniranja...

Da je Mary Swanson izabrala Lloyda Christmasa, njeno prezime bi zvučalo ovako: Mary Christmas.

Prezime (i ime) bivše djevojke Harryja i Lloyda je Freda Felcher, a to je ime jednog seksualnog čina, koji je previše za opisivanje na jednom portalu. 

Jim Carrey je imao operaciju žučnih kamenaca tokom snimanja, zbog čega su ga morali zaustaviti na sedmicu. 


Clint Eastwood je shvatio preozbiljno scenu iz toaleta koju je odglumio Jeff Daniels. Naime, nakon premijere, kazao mu je kako mu se to dogodilo u stvarnom životu, te da nije tako smiješna, kako je prikazano u filmu. 

Prije snimanja nastavka Dumb i Dumber To, Jim Carrey i Jeff Daniels nisu radili skupa 20 godina. 

Onaj „najiritantniji“ zvuk na svijetu, je improviziran. Kada Lloyd pita Harryja da li ga želi čuti, onaj pogled na njegovom licu je stvarno čuđenje. 

Brady Bluhm, koji je igrao Billyja (Pretty Bird), imao je deset godina tada, no već je glumio u nekoliko serija: Roseanne, Empty Nest, The Ben Stiller Show, Baywatch...


Scenarij kopisca Bennetta Yellina bio je tako raštrkan da je dobio negativne kritike od investitora, a kada je ponovo napisan, dali su ga producentima pod imenom A Power Tool Is Not a Toy. 

Film je imao nekoliko alternativnih krajeva. Jedan od njih je da konsijerž Danbury hotela ponudi dvojcu posao, koji će oni ismijati i otići na mopedu. Drugi sličan kraj kaže kako su Lloyd i Harry trebali čuvati unuka tog istog konsijerža, za kojeg se na kraju ispostavi kako je on Billy, dječak kojeg je Lloyd nagovorio da kupi mrtvu pticu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije