Slavni pjevač krivi sebe za smrt sinova: "I ja sam bio heroinski zavisnik, to je naslijeđeno"

0
Radiosarajevo.ba
Slavni pjevač krivi sebe za smrt sinova: "I ja sam bio heroinski zavisnik, to je naslijeđeno"
Foto: EPA - EFE / Nick Cave

Australijski muzičar Nick Cave najpoznatiji je po saradnji s grupom The Bad Seeds, a njegovi hitovi kao što su O Children i Into My Arms desetine miliona puta su slušani na svim platformama.

Iako je doživio ogroman svjetski uspjeh, njegov život obilježile su i tragedije...

U intervjuu za Australian Story, slavni pjevač je rekao da je prošao put od čovjeka "zadivljenog sopstvenom genijalnošću" do osjećanja "sramno samozadovoljnog" nakon što je izgubio dva sina u posljednjih 10 godina.

Požar bukti kod Vrtaljice: Angažovani su svi vatrogasci, građani se mole za pomoć

Požar bukti kod Vrtaljice: Angažovani su svi vatrogasci, građani se mole za pomoć

Njegov sin Arthur umro je 2015. kada je imao samo 15 godina. Arthur je prvi put probao LSD, a onda je tragično pao s litice od 20 metara u blizini svoje kuće u Brightonu. Tada su u njegovom tijelu pronašli tragove marihuane, a istraga je otkrila da je Arthur bio potpuno dezorijentisan u trenucima prije smrti.

Prije dvije godine Cave je izgubio i drugog sina Jethroa, koji je preminuo u 32. godini. Jethro se borio sa šizofrenijom i zavisnošću od droga. Preminuo je dva dana nakon što je pušten iz zatvora u kojem je služio kaznu zbog fizičkog napada na sopstvenu majku, a pronađen je u motelu u Melbourneu.

Nick je sada priznao da više ne cijeni umjetnost iznad svega, kao što je to činio prije smrti svoja dva sina.

"Bio sam zadivljen sopstvenom genijalnošću. Sada vidim koliko je glupa ta sramna vrsta samopopuštanja", rekao je on.

Muzičar je ispričao kako mu je umjetnost, tačnije muzika, uvijek bila na prvom mjestu, ali se to potpuno promijenilo nakon što mu je preminuo 15-godišnji sin.

"Za mene više ne važi ideja da umjetnost pobija sve", rekao je on i dodao da "ima stvari koje su mu mnogo važnije od koncepta umjetnika".

Muzičar rijetko govori o tragediji koja mu se dogodila u životu, a ni ovaj put mu nije bilo lako da priča o tome. Cave je jedva mogao da obuzda svoje emocije tokom intervjua. Prethodno je za Guardian rekao da se osjeća krivim zbog smrti svojih sinova jer je, kako kaže, "protiv prirode da se sahrani dijete".

"Mislim da je to nešto što ljudi koji izgube djecu osjećaju bez obzira na situaciju, samo zato što jedino što treba da uradite jeste da ne dozvolite da vam djeca umru. Zaboravite. Jedino što morate da uradite jeste da zaštitite svoju djecu", rekao je on tada.

Australijski muzičar se dugi niz godina i sam borio sa zavisnošću, a 1988. je uhapšen zbog posjedovanja heroina. Također je rekao da se osjeća krivim zato što je droga bila na neki način uzrok Arthurove smrti.

"Vidite, takve stvari su u našem DNK, one su naslijeđene. Ne želim da pravim nikakve pretpostavke o Arthuru, koji je bio samo mlad momak. Nije bio zavisnik", rekao je.

Muzičar je pričao i o tuzi koju osjeća i danas.

"S vremenom apsorbujemo ili preuređujemo sebe da postanemo bića gubitka kada starimo. To je dio naše osnovne strukture, onoga ko smo mi kao ljudska bića. To nije tragični element u našim životima, već produbljivi element koji donosi nevjerovatno značenje u naše živote", rekao je on.

Njegova tuga se s godinama smanjila, iako je još uvijek tu, a pomoglo je i to što su njegov sin Luke i njegova supruga Sasha dobili sina Romana. Cave ima još jednog sina, Earla, koji je Arthurov blizanac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije