Sjećate se Ksene, princeze ratnice? Evo kako danas izgleda i čim se bavi

0
Radiosarajevo.ba
Sjećate se Ksene, princeze ratnice? Evo kako danas izgleda i čim se bavi
Foto:IMDb / Lucy kao Ksena

Prije tačno 25 godina na ekranima je prvi puta prikazana serija Ksena-princeza ratnica, a malo ko je očekivao da će spin off serije Herkules doživjeti toliku slavu. Dio popularnosti uvelike duguje i glavnom liku, ratnici Kseni koju je maestralno utemeljila novozelandska glumica Lucy Lawless.

Danas je gotovo nezamislivo u ovoj ulozi vidjeti neku drugu glumicu, no izvorno je za nju odabrana Britanka Vanessa Angel. Neposredno prije snimanja na Novom Zelandu ona se razboljela, a producenti su kao zamjenu odlučili angažirati lokalnu glumicu za koju su znali da jer u pilotu Herkulesa glumila Amazonku Lysiju. I tako je rođena legenda!

Također, samo će se istinski obožavatelji seriji sjetiti kako je u prvoj epizodi Ksena bila plavuša budući da glumica nije stigla potamniti kosu.

Danas 53-godišnja Lucy uistinu se može pohvaliti osebujnom biografijom. Rođena je kao Lucille Ryan u mnogobrojnoj obitelji Irskog porijekla, a od malih nogu gajila je ljubav prema glumi i muzici te se na daskama koje život znače našla već kao desetogodišnjakinja.

Pustolovnog duha, u društvu budućeg supruga Gartha Lawlessa kao tinejdžerka zaputila na proputovanje Europom i Australijom, a u namjeri da namakne novac svojevremeno se okušala i kao kopačica zlata. Premda su svoju mladenačku vezu okrunili brakom te postali roditelji djevojčice Daisy, njihova ljubav ipak nije odoljela iskušenjima.

Pažnju javnosti Lucy je privukla 1989. godine kada je kao 21-godišnjakinja postala Miss Novog Zelanda. Bio je to službeni početak njene glumačke karijere koju je obilježila upravo uloga Ksene. No, angažman u ovoj Emmyjem nagrađenoj seriji nije joj donio samo uspjeh na poslovnom već i privatnom planu, budući da je na setu pronašla i pravu ljubav, piše Miss7. Posljednjih dvadesetak godina u braku je s producentom Robertom Tapertom te zajedno imaju dvojicu sinova.

Premda joj je uloga princeze ratnice najpoznatije ostvarenje u karijeri, Lucy se redovno nastavila pojavljivati u epizodnim ulogama na malim i velikim ekranima. Ipak, medijima je mnogo zanimljivije njeno aktivističko djelovanje.

Mnogi je smatraju pravom 'gay ikonom', gorljivo zastupa prava žena te promovira ravnopravnost spolova, a često naglašava i važnost očuvanja okoliša.

A koliko je pasionirana po ovom pitanju svjedoči i podatak da je 2012. godine bila uhapšena zbog provale jer je željela spriječiti brod za bušenje nafte da napusti luku. Po svemu sudeći, Lucy je baš poput Ksene prava ratnica koja se spremno bori za svoja uvjerenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije