Shakira opet na sudu zbog plagijata: Poslušajte obje sporne pjesme

Anadolija
Shakira opet na sudu zbog plagijata: Poslušajte obje sporne pjesme
/ printscreen
Sud u Španiji pokrenuo je postupak protiv kolumbijskih pjevača Shakire i Carlos Vivesa, zbog navodnog plagiranja pjesme 'La Bicicleta'.

Madridski sud prihvatio je tužbeni zahtjev kubanskog pjevača Liván Rafael Castellano Valdésa.

Valdes tvrdi kako je pjesma La bicicleta, čiji je spot objavljen polovonim 2016. godine, plagijat njegove pjesme Yo te quiero tanto, koju je snimio davne 1997. godine.

U svom tužbenom zahtjevu Valdes, osim Shakire i Vivesa, optužuje i produkcijske kuće Sony Music Latin, Sony Music Entertainment, Sony ATV Publishing Holdings Spain i EMI Music Publishing Spain.

Pjesma La Bicicleta (Bicikl), nagrađena je i Grammyem prošle godine, u kategoriji latinoameričke muzike. Prodata je u 210 hiljada primjeraka.

Kolumbijska pjevačica Shakira već ima presudu za plagiranje iz augusta 2014. godine, kada je njujorški sudija presudio kršenje autorskih prava u vezi njenog hita Loca iz 2010. godine. Tada je na sudu dokazano da je Loca plagijat pjesme koju je napravio dominikanski muzičar 1998. godine.

Shakira je ranije optužena i da je svoj veliki hit, zaštitnu pjesmu Svjetskog prvenstva fudbalu 2010, Waka Waka - This is Africa preuzela od karipskih i afričkih bendova iz 1980-ih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije