Severina pjevala na rođendanskom slavlju Novog Pazara

Radiosarajevo.ba
Severina pjevala na rođendanskom slavlju Novog Pazara

Nizom kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija u Novom Pazaru juče je obilježen Dan grada i 555. godišnjica od osnivanja. Za jubilarni rođendan Novog Pazara pred više hiljada građana održan je koncert estradnih zvijezda Ane Bekute i Severine.

Tokom dana je održana „Revija sporta“ kada je za obilježavanje 555. rođendana grada na Raški priređen Olimpijskog plamena kroz centar grada.

Plamen su pronijeli proslavljeni asovi iz Sandžaka, bacač kugle iz Sjenice Asmir Kolašinac i atletičarka Amela Terzić. Njih dvoje su simbolično plamen predali mladim i uspješnim teniserima Hamadu Međedoviću i Fatmi Idrizović, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodijeljene Plakete grada

Povodom 555. godina od osnivanja Novog Pazara na svečanoj akademiji za 11 zaslužnih građana dodijeljene su Plakete grada. Među dobitnicima nagrada su i mladi naučnik u oblasti matičnih ćelijaJasmin Nurković, svjetski prvak u boksu Muamer Hukić alias Marco Huck, privrednici Nedžad Dragolovčanin i Muzafer Gunes iz Turske, predsjednik Udruženja sandžačkih Bošnjaka u Bosni i HercegoviniEkrem Lekić.

Na svečanosti gdje je pored predstavnika lokalnih prisustvovali i predstavnici državnih institucija Srbije iz Beograda, ambasadori Kuvajta i Pakistana, bratskih opština iz regiona i Turske je poručeno da Novi Pazar postaje sve moderniji i evropskiji grad.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je istakao da je danas napravljen „novi Novi Pazar“, kao grad mladih, uspješnih, sportista, privrednika... grad kojim se svi mogu ponositi.

„Novi Pazar je jedan od gradova u Srbiji koji se praktično najintenzivnije razvija. Želimo da Novi Pazar od svakog ima prijatelja jer se od prijatelja uvijek ima korist. Mi treba da ostanemo most saradnje i povezivanja. Novi Pazar je regionalni centar“, poručio je Mahmutović najavivši razvoj grada i poboljšanje infrastrukture.

U povodu 555. rođenadana Novog Pazara gradske vlasti su organozovale koncerte estradnih zvijezda Ane Bekute i Severine. Na gradskom šetalištu više hiljada Novopazaraca ali i fanova Severine iz regije zabavljalo se u dvosatnom koncertu hrvatske pop zvijezde koja je prvi put nastupila u Novom Pazaru. 

 

Bio jedan od većih gradova na Balkanu

Osnivač Novog Pazara, koji je osnivač Skoplja i Sarajeva, je turski vojskovođa Isa-beg Isaković. Iako se zvaničan datum, 20. april 1461. uzima kao zvaničan za osnivanje grada jer se u historijskim dokumentima spominje da je Malo vijeće Dubrovačke Republike tog 20. aprila prije 555 godina odlučilo da u Novi Pazar imenuje svoja dva konzula historičari smatraju da je Novi (Yeni) Pazar osnovan ranije i bio jedan od najvažnijih gradova na putu od Dubrovnika do Istanbula. 

Prema zvaničnim podacima u rimskom periodu Novi Pazar se nalazio na važnim rimskim komunikacijama na Balkanu i bio je poznat kaoStatio Asinoe. Zbog svog izuzetnog geografskog položaja, Novi Pazar je imao poseban geostrateški značaj, pripadao Zeti, Vizantiji, Mađarskoj, Bosni, Austrougarskoj, Turskoj a u Drugom svjetskom ratu Njemačkoj. Kroz njega su prolazili slavni osvajači, vizantijski car Manojlo Komnen 1149. godine, kada je u svom pohodu na velikog raškog župana Uroša II zauzeo Ras i sultan Mehmed Fatih II 1459. godine u svom pohodu na Bosnu. 

U srednjem vijeku postao je prijestolnica Nemanjićke države Raške, a od 15. pa sve do početka 20. vijeka, bio je sjedište otomanskog Novopazarskog Sandžaka i nakratko Novopazarskog Vilajeta. 

Novi Pazar je doživio svoj procvat 1468. godine, kada je dobio status šehera i bio jedan od najvećih gradova na Balkanu. Zvaničnim dekretom ga je osnovao Isa-beg Isaković kao Yeni Bazar. Prvi pisani dokument koji spominje samo ime Novi Pazar je odluka Malog Vijeća Dubrovačke Republike iz 1461. godine kojom je upućen dubrovački konzul u Novi Pazar. 

Od 19. vijeka, Novi Pazar ulazi u sve svjetske enciklopedije kaosinonim za Sandžak, kada je 1878. godine cijela regija dobila status corpus separatum i stavljena pod međunarodni protektorat kao Novopazarski Sandžak. 

Novi Pazar danas broji preko 130.000 stanovnika i važi za najveći grad sandžačke regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije