Kylie Jenner je sa 18 godina osnovala kompaniju, koju je prodala za 600 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Kylie Jenner je sa 18 godina osnovala kompaniju, koju je prodala za 600 miliona dolara
Foto: Instagram / Kylie Jenner se slikala za Playboy

Kylie Jenner prodala je udio u svojoj kompaniji Kylie Cosmetics za 600 miliona dolara konglomeratu Coty Inc.

Tako je Coty, u vlasništvu europske tvrtke JAB Ltd., stekao 51 posto kontrolnog udjela u kompaniji koju je Kylie osnovala sa samo 18 godina. The Wall Street Journal piše da će Kylie i dalje ostati zaštitno lice brenda koji će biti preimenovan u Kylie Beauty.

Vrijednost brenda se procjenjuje na oko 1,2 milijarde dolara. U saopćenju Cotyja stoji da se procjenjuje da će brend ove godine ostvariti prodaju u vrijednosti od oko 200 miliona dolara. Coty obuhvaća brendove kao što su OPI, Cover Girl, Clairol...

Kylie je ove godine stekla titulu najmlađe samoostvarene milijarderke.

Prvu je milijardu zaradila sa samo 21 godinom te tako pretekla čak i Marka Zuckerberga koji je svoju prvu milijardu ostvario s "tek" 23 godine. Kyliein prvi posao došao je s porodičnim reality showom "Keeping Up With the Kardashians". Ona je imala samo devet godina kad se show počeo emitirati. Ove godine prikazuje se 16. sezona, a Kylie je uz to pokrenula i svoj reality show "Life of Kylie" koji se kratko prikazivao 2017. godine.

2013. godine, kad je imala samo 15 godina, Kylie je sa sestrom Kendall pokrenula liniju odjeće Kendall + Kylie for PacSun. Brend se otad proširio po trgovinama diljem SAD-a i svijeta. U SAD-u se prodaje na 390 lokacija, a diljem svijeta na 975 lokacija.

Nakon toga osnovala je Kylie Cosmetics, svoj najuspješniji projekt.

Brend se najprije zvao Kylie Lip Kits, no kad je Kylie priznala da je povećala usne, ubrzo se promijenilo i ime kompanije. Tvrtka je u prve dvije godine prodala kozmetike u vrijednosti od oko 630 miliona dolara.

Proizvodnja, pakiranje i prodaja su outsourcani drugim privatnim kompanijama. Za financijski i PR aspekt brenda brine se Kyliena majka Kris Jenner, a za to dobije 10 posto naknade za upravljanje.

U 2018. godini prihod tvrtke je porastao 9 posto, na procijenjenih 360 milijuna dolara, ponajviše zahvaljujući ekskluzivnom ugovoru o distribuciji s trgovinama Ulta. U samo šest tjedana od lansiranja Kylienog brenda u Ulti, tamo je prodano kozmetike u vrijednosti oko 54,5 miliona dolara.

Većinu promocije svog brenda Kylie radi preko društvenih mreža, ponajviše Instagrama na kojem je prati više od 150 miliona ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije