Rasisti iz Srbije vrijeđali pjevačicu iz Konga - ona im odgovorila na srpskom

7
Radiosarajevo.ba
Rasisti iz Srbije vrijeđali pjevačicu iz Konga - ona im odgovorila na srpskom
Foto: Instagram / Stella Muleka

Stella Muleka je u Srbiju je iz rodnog Konga došla na fakultet te je brzo prigrlila običaje i tradicionalnu glazbu te zemlje. Krajem prošle godine u suradnji s Dejan Petrović Big Bendom otpjevala je prepjev pjesme "Ej dragi dragi" (Kosovski božuri), a za ovu pjesmu je snimila i spot.

Međutim, rasistički komentari razočarali su mladu pjevačicu koja je tokom godina života u Srbiji naučila tečno govoriti i srpski jezik.

Upravo se na putem Instagrama - na tečnom srpskom jeziku, obratila svima onima koji ne shvaćaju da rasizmu nema mjesta u modernom društvu.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

"Ja neću biti osoba na koju ćete usmjeriti svoju mržnju", napisala je za početak te nastavila:

"Željela bih zahvaliti Dejanu za ovako lijep projekt i što me je pozvao da budem dio istog, jer on zna, kao i moja porodica i pravi prijatelji u Srbiji, koliko volim Srbiju kao zemlju i koliko poštujem njenu kulturu".

"Provela sam mjesec dana učeći plesati kolo sa svojim sjajnim kumom i 6 mjeseci sam učila srpski jezik kako bih mogla upisati diplomski fakultet u Srbiji, gdje sam plakala svaki dan jer nisam dovoljno znala srpski, ali sam uz pomoć porodice položila sve ispite na srpskom s ocjenama 9/10, osim ekonometrije, iz koje sam imala nižu ocjenu.

Razumijem da je Kosovo osjetljiva tema za veliki broj Srba, a oni koji misle da sam ovo otpjevala zbog popularnosti i slave, imaju pravo na svoje mišljenje i to me ne pogađa. Kao prvo, ja nisam iz Amerike, već iz Afrike. Kao drugo, to nije džungla, nemam divlje životinje u dvorištu niti sam došla u Srbiju jer sam migrant. Žao mi je svih vas koji pričate o kulturnom odobravanju ili da je miješanje rasa genocid, jer vidim da imate toliko mržnje u sebi da je morate usmjeriti na nekoga. Ali ta osoba neću biti ja.

I ostavite na miru moju porodicu - ne šaljite im poruke na Instagram i Facebook kako ne želite crnce i crnkinje u Srbiji jer veliki dio vas živi u inozemstvu - u Africi, Americi, Aziji - i niko vam ne govori da se vratite u svoju zemlju.

Ispričavam se ako želite da vaša snajka ima plave oči i zlatnu kosu. Ja imam tamne oči i tamnu kosu i ostajem ovakva ovdje. Jedini način da napustim Srbiju je da budem deportirana, što se neće dogoditi jer se svaki dan trudim da ne prekršim nijedan zakon, kao i da živim u skladu sa srpskim zakonom i poštujem ga", poručila je rasistima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije