Put do slave: Pismo u kom Tom Hanks moli da bude 'otkriven'

Radiosarajevo.ba
Put do slave: Pismo u kom Tom Hanks moli da bude 'otkriven'

Godine 1974, 18-godišnji Tom Hanks napisao je pismo u kom moli Georgea Roya Hilla, reditelja čuvenog filma "Žaoka", da ga "otkrije".

U njemu dvostruki Oskarovac Hanks, tada učenik srednje škole Skyline u Oaklendu, u Kaliforniji, govori o tome na koje bi sve načine mogao da postane slavan, mada, kako priznaje, nije "nikakav ljepotan" i što je još gore "ćosav" je. 

Hill, čiji je ostvarenje iz 1973. sa Robertom Redfordom i Paulom Newmanom osvojilo sedam Oskara, sačuvao je to pismo čiji je sadržaj nedavno objavila Biblioteka Američke filmske akademije u Holivudu. 

Hanks, koji za sebe kaže da je "običan američki momak", "niko i ništa", te da niko izvan njegove škole nije čuo za njega, piše da sanja da jednog dana Redforda oslovi sa "Bobe". 

Nije poznato da li je Hill, koji je preminuo 2002, ikada odgovorio mladom Hanksu. 

Pet godina nakon što je poslao pismo, Hanks se preselio u New York gdje je glumio manje uloge u niskobudžetnim filmovima i u nekoliko danas zaboravljenih TV serija, kao i u pozorištu. 

Na kraju ga je "otkrio" glumac i reditelj Ron Howard koji ga je primijetio u sitkomu "Happy Day" i dao mu ulogu u romantičnoj komediji "Splash" (1984) o mladiću koji se zaljubljuje u sirenu (Darryl Hanna). 

Hanks je kasnije osvojio dva Oskara - za uloge u filmovima "Filadelfija" (1993) i Forrest Gump (1994), javlja Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije