Prince i naslijeđe: Od scenskog genija do globalne muzičke ikone

1
Radiosarajevo.ba
Prince i naslijeđe: Od scenskog genija do globalne muzičke ikone
FOTO: Facebook / Prince Rogers Nelson

Prince je obilježio osamdesete u kojima je bio nedostižan. Bilo je novih pop-zvijezda po kojima neki pamte osamdesete, od Madonne do Georgea Michaela i Michaela Jacksona, ali Prince je bio posebna kategorija; autor, pjevač, producent, multiinstrumentalist i neusporediv scenski izvođač.

Ta Orwellova 1984. bila je čudna godina, na tragu one izreke "dok nekima ne smrkne, drugima ne svane". Smrknulo se mnogima na izmjeni pop-dekada par godina prije, a neki su nakon par godina postigli uspjehe po kojima ih i danas pamte.

Nekoliko blockbuster albuma te godine zacementiralo je nove pozicije premijernih pop-zvijezda novih generacija, među koji su bili Madonna s "Like a Virgin", Springsteen s "Born in the U.S.A." i, naravno, Prince sa šestim albumom "Purple Rain".

Saznajemo: Pojavili se novi problemi na cesti Jablanica-Mostar, evo o čemu se radi

Saznajemo: Pojavili se novi problemi na cesti Jablanica-Mostar, evo o čemu se radi

I Bruce i Prince imali su već ranije puno važnih albuma, ali ova dva pretvorila su ih u globalne zvijezde, poput Michaela Jacksona s "Thrillerom" dvije, ili Bowieja godinu ranije s "Let's Dance", pa zatim U2 tri godine kasnije s "The Joshua Tree". Pogotovo Princea, kojeg su još tri godine ranije poklonici Rolling Stonesa gađali čime su stigli na koncertima, kad je 1981. bio predgrupa na njihovoj američkoj turneji.

Priči dodajmo i istoimeni, loš igrani film, i eto razloga zašto je Prince postao svjetski miljenik na temelju singlova "When Doves Cry" - američki broj 1. na top listi koji je zadržao Springsteenovu "Dancing in the Dark" na drugom mjestu - "Purple Rain", "Let's Go Crazy" i "I Would Die for You", koji su odradili posao i postali Princeovi klasici na najširu masovnu publiku.

Will Smith objavio novu pjesmu nakon sedam godina pauze: "Muzika me spasila"

Will Smith objavio novu pjesmu nakon sedam godina pauze: "Muzika me spasila"

Poput Bowieja koji je u sedamdesetim godinama izvodio brojne stilističke mijene, Prince je obilježio osamdesete u kojima je bio nedostižan. Bilo je novih pop-zvijezda po kojima neki pamte osamdesete, od Madonne do Georgea Michaela i Michaela Jacksona, ali Prince je bio posebna kategorija; autor, pjevač, producent, multiinstrumentalist i neusporediv scenski izvođač kojeg se ne treba uspoređivati s njima, nego s onima čiji je put nastavio, a to su James Brown, George Clinton, Sly Stone, Jimi Hendrix i drugi s kojima je dijelio slično nezaustavljiv talent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije