Princ tame i heavy metala: Ozzy Osbourne je primljen u Kuću slavnih

0
Radiosarajevo.ba
Princ tame i heavy metala: Ozzy Osbourne je primljen u Kuću slavnih
Foto: EPA - EFE / Ozzy Osbourne

Birminghamski 75-godišnji "Princ tame" dobio je ovacije od all-star benda i publike od 20.000 ljudi u Cleavelandu u Ohio u subotu, 19. oktobra 2024. godine.

"Želio bih da se zahvalim onome ko je glasao da uđem u Kuću slavnih rokenrola za moj solo rad. Hvala vam od srca", povikao je uz zaglušujuće klicanje nakon što mu je glumac Jack Black uručio nagradu.

Oni koji su ove godine još ušli u kuću slavnih su i Mary J. Blige, Cher, Peter Frampton, Foreigner, A Tribe Called Quest i Dave Matthews Band.

"Moji fanovi su mi bili tako lojalni tokom godina. Ne mogu im dovoljno zahvaliti", rekao je Osbourne. "Imao sam sreću da sviram sa nekim od najvećih svjetskih gitarista, bubnjara i basista, a nekoliko njih je ovdje večeras."

Reis Kavazović: Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci!

Reis Kavazović: Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci!

"Ali moram reći jednu stvar za tipa po imenu Randy Rhoads. Da nisam upoznao Randyja Rhoadsa, mislim da ne bih sada sjedio ovdje."

Rhoads, poznati gitarista, pomogao je u transformaciji Osbourneove solo karijere nakon što je izbačen iz heavy metal benda Black Sabbath u Birminghamu 1979. Umro je 1982. godine, sa samo 25 godina.

Osbourne je svoju najveću zahvalnost sačuvao za svoju porodicu. U publici su bili njegova supruga Sharon, kćerka Kelly i sin Sidney.

"Više od toga, moja supruga Sharon mi je spasila život. I moje unuke i moje bebe. Sve ih volim."

Tokom svog nastupa, Jack Black je opisao prvi put kada je čuo rockerov solo hit album "Blizzard of Oz" (1980), rekavši "nebo se otvorilo".

"Nisam znao da ulazim u potpuno novi svijet heavy metala."

I dodao je: "Znate da je mnogo toga napravljeno od njegovog zlog saveza sa mračnim gospodarom, Sotonom, ali u stvari, Ozzy je otac pun ljubavi, muž i prijatelj."

Osbourne, koji je odrastao u velikoj porodici u Astonu, prethodno je uvršten u Kuću slavnih 2006. godine kao član Black Sabbath-a, koji je osnovao 1968. godine. Od tada je prodao 100 miliona ploča, i kao solo izvođač i sa bendom.

Jedan od posljednjih puta kada je viđen na pozornici bilo je na ceremoniji zatvaranja Igara Commonwealtha u Birminghamu 2022.

U tom slučaju, gledao je sa bine sa velikog kožnog trona u obliku šišmiša kako zvjezdani bend izvodi njegovu listu pjesama. Country superzvijezda Jelly Roll dala je izvanrednu interpretaciju Ozzyijevih pjesama. Maynard James Keen pjevao je Crazy Train, uz pratnju Wolfganga Van Halena, a Billy Idol je otpjevao No More Tears.

Među muzičarima su bili njegov dugogodišnji gitarista i ko-scenarist Zakk Wylde, basista Metallice Robert Trujillo, bubnjar Red Hot Chili Peppers Chad Smith i član Osbourne benda Adam Wakeman na klavijaturama.

Osbourne, koji osjeća snažnu povezanost sa svojim korijenima iz West Midlandsa, povukao se sa turneje prošle godine, iako je kasnije rekao da želi da izvede dva posljednja nastupa u Birminghamu kako bi se oprostio od svojih obožavatelja.

"Birmingham dok ne umrem", povikao je tokom nastupa sa Black Sabbathom na igrama Commonwealtha prije dvije godine.

Paul McCartney bio je među nizom umjetnika koji su stajali u redu da mu odaju počast osvrćući se na njegovu karijeru, u video snimku koji je prikazan tokom njegovog prijema. Umjetnici stiču pravo na prijem u Rock & Roll Hall of Fame 25 godina nakon objavljivanja svog prvog albuma.

U dokumentarcu iz 2011. godine, God Bless Ozzy Osbourne, rekao je da ga je bend natjerao da shvati da će "on biti rok zvijezda do kraja svog života".

Osbourneova izvanredna zaostavština odigrana je pred nekim od najboljih svjetskih muzičara tokom petosatnog koncerta u subotu - 55 godina nakon što je započeo karijeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije