Prepoznajete li pjevača s fotografije? Bio je omiljen u Sarajevu

4
Radiosarajevo.ba
Prepoznajete li pjevača s fotografije? Bio je omiljen u Sarajevu
Foto: Printscreen / Kemal Monteno

Na Instagram profilu Yugo.nostalgija pažnju nam je privukla fotografija jednog od najboljih kantautora sa ovih prostora.

Iako nas je napustio prije devet godina, rado se prisjećamo njegovog lika i djela, a uz njegove bezvremenske pjesme odrastaju nove generacije dječaka i djevojčica.

Riječ je naravno o Kemalu Montenu. Sarajevski kantautor rođen je 17. septembra 1948. u Sarajevu, a posljednjih petnaestak godina svog života živio je u Zagrebu, u kojem je i preminup 21. januara 2015. godine.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Njegov otac bio je italijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te je ljubavi odlučio ostati u novoj domovini.

Zbog italijanskog prezimena otac je želio da sin ima bosansko ime, a upravo ta bosansko-talijanska podjela osim u nazivu utjecala je i na Montenov stvaralački rad. S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj muzički izričaj koji ga je pratio tokom više od 40 godina karijere.

Njegove pjesme živjet će vječno: Prošlo je 9 godina otkako nas je napustio Kemal Monteno

Njegove pjesme živjet će vječno: Prošlo je 9 godina otkako nas je napustio Kemal Monteno

Ljubavne pjesme bile su njegov nepresušan izvor i njegova iskrena ispovijed u kojoj je opisivao životne situacije u kojima su se našli on ili njemu bliski ljudi. Ljubavnu priču svojih roditelja opjevao je u pjesmi Šta je život, po kojoj je nazvao svoj zadnji album. U svojim šansonama se rijetko ponavljao, a svoj vrhunski kantautorski rukopis dokazivao je vještim pretapanjem ljubavnog motiva u jednostavan izraz s mediteranskim šarmom talijanske kancone.

Svoju bogatu karijeru počeo je u drugoj polovici 60-ih, tačnije 1967. godine nastupom na festivalu Vaš šlager sezone s pjesmom Lidija koja je osvojila prvu nagradu. Već nakon prvog nastupa bilo je jasno da je publika, osobito njen ženski dio, dobila novog miljenika.

Ovom festivalu Monteno je ostao vjeran i idućih godina, a za njega je napisao neke od svojih najljepših šansona poput Zemljo moja (1977.) i Sarajevo, ljubavi moja (1976.) koju je otpjevao na 10. jubilarnom Šlageru sezone.

Pjesma je postala svojevrsna himna njegovom rodnom gradu i bila je nezaobilazan dio njegovog repertoara.

Više o tome ko je bio Kemal Monteno možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije