Preminuo poznati glumac Hal Holbrook

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo poznati glumac Hal Holbrook
Foto: abc7.com / Hal Holbrook/Arhiva

Američki glumac Hal Holbrook, hvaljen zbog portretiranja američke književne legende Marka Twaina i poznat po ulogama u filmovima poput Wall Street (1987), Svi predsjednikovi ljudi (1976), Magla (1980), Časni ljudi (2000) i Herkul (1997), umro je u dobi od 95 godina.

Holbrook je umro 23. januara u svojem domu na Beverly Hillsu, a vijest o njegovoj smrti u ponedjeljak kasno navečer potvrdila je njegova asistentica Joyce Cohen.

Godine 2008., kada su mu bile 82, Holbrook je postao najstariji muški glumac ikad nominiran za Oscara za sporednu ulogu u filmu Into the Wild.

No najveću mu je slavu donijelo njegovo utjelovljenje američkog romanopisca, humorista i društvenog kritičara u scenskome showu Mark Twain Tonight. Ulogu Twaina osmislio je još sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Smatrajući da je Twain na pozornici iskazivao još više svoje ličnosti nego u književnim djelima, Holbrook je napravio seriju nastupa u Sjedinjenim Državama i u inostranstvu odjeven i maskiran kao Mark Twain, tako što je složio ulomke iz Twainovih djela i raznih drugih zapisa, piše 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije