Mađioničar / Preminuo James Randi, veliki borac protiv nadrealnog i paranormalnog

22. 10. 2020. u 14:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 26

Ovoga utorka, 20. oktobra, u SAD-u je prirodnom smrću preminuo James Randi, jedan od najistaknutijih svjetskih boraca protiv pseudoznanosti i prevaranata koji tvrde da imaju paranormalne ili druge nadrealne sposobnosti.

Imao je 92 godine.

Randall James Hamilton Zwinge, poznat kao James Randi ili umjetničkim imenom The Amazing Randi, rođen je u Torontu 1928. godine. Karijeru je započeo kao performer i mađioničar, no svjetsku je slavu stekao tek kasnije svojim javnim nastupima u kojima je izražavao zdravu znanstvenu skepsu i razotkrivao prevarante koji su zarađivali na raznim mađioničarskim trikovima predstavljajući ih kao rezultat nadrealnih sposobnosti.

Milion dolara za dokaz paranormalnoga

Randi je kao prevarante javno razotkrio, na primjer, poznatog "savijača kašika" Urija Gellera, televizijskog propovjednika i iscjelitelja Petera Popoffa, a sve manje poznate ljude koji su tvrdili da posjeduju paranormalne sposobnosti izazivao je posebnom ponudom.

Randijeva fondacija je još 1960-ih godina bila pokrenula One Million Dollar Paranormal Challenge, izazov kojem je cilj bio dodijeliti milion dolara nagrade onome ko dokaže bilo kakvu nadrealnu ili paranormalnu sposobnost.

Izazov se sastojao od jednostavne preliminarne provjere tvrdnji koje bi kandidati naveli, u kontroliranom okruženju. Nakon toga organizirao bi se dvostruko slijepi test tih sposobnosti, a onaj ko bi u njemu dokazao da može, na primjer, gledati na daljinu, čitati misli ili pomicati predmete snagom volje, dobio bi milion dolara. Pogađate, sve do 2015. godine, kada je izazov umirovljen, niko od prijavljenih nije uspio proći niti preliminarnu provjeru nadrealnih sposobnosti. 

Iza Randija ostaje veliko i bogato naslijeđe u mađioničarskoj zajednici, deset knjiga o razotkrivanju prevaranata, magiji te istraživanjima vidovnjaštva, homeopatije i sličnih sumnjivih zanimanja. O njegovom životu 2015. godine snimljen je i dugometražni dokumentarac An Honest Liar.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA