Preminula poznata engleska pjevačica: Dva puta pobijedila leukemiju

1
Radiosarajevo.ba
Preminula poznata engleska pjevačica: Dva puta pobijedila leukemiju
Foto: Screenshot / Faye Fantarrow

Faye Fantarrow, britanska pjevačica i tekstopisac čiji je debi izašao ranije ove godine, preminula je u 21. godini, potvrdila je njezina publicistkinja. Uspon talentirane neo-soul umjetnice završio je 26. augusta, a njenu smrt prvi put je objavila njena majka, Pam, na društvenim mrežama 31. augusta.

Fantarrow je prethodno dva puta pobijedila leukemiju, prvi put dijagnosticiranu kada je imala osam godina. Gotovo godinu dana ranije, liječnici su otkrili rijedak Gliomski tumor u njezinom mozgu.

Datum izlaska njenog debitantskog EP-a, AWOL, pomaknut je na raniji datum (10. februara) kako bi se prilagodio ozbiljnoj prognozi; u vrijeme izlaska, Billboard je pohvalio njen prepoznatljiv vokalni izraz i pulsirajući ritam naslovne pjesme EP-a. AWOL je objavljen za Bay Street Records Davea Stewarta; nakon njenog preminuća, član Eurythmicsa podijelio je koliko je "razoren" njenom smrću u izjavi.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

"Ne mogu riječima opisati koliko sam bio razoren kad je Faye saznala da ima ovaj vrlo agresivan tumor u mozgu, upravo nakon što smo proveli nevjerovatno kreativan period s Faye prošlog ljeta dok smo radili na njenom debitantskom albumu", rekao je Stewart. "Bilo je predivno biti oko nje, puna zabave, smijeha i oštra kao britva - pravi umjetnik u svakom smislu. Biti s njom i gledati je kako radi nešto je što će mi zauvijek ostati urezano u pamćenju.

Sretan sam što sam upoznao Faye i njenu majku Pam, dva čovjeka koji su se zajedno borili protiv svih izazova kako bi sačuvali Fayin život. Bilo je traumatično i prekrasno svjedočiti njihovoj snazi i dostojanstvu, i jako mi je žao što svijet nije imao prilike vidjeti Fayin genijalni talent tokom dužeg vremenskog perioda. Ona je jedna od pravih veličina, sjeverna djevojka u plamenu sa svojim stihovima i melodijama. Volio sam je duboko."

"U našim životima ostala je ogromna praznina koja nikada neće biti ispunjena, naša predivna, suosjećajna, pametna i nevjerovatno talentirana djevojka otišla je", napisala je njena majka Pam u objavi na društvenim mrežama. "Faye se borila s snagom i hrabrošću koja ju je održala uz one koje je očajnički voljela i koji su je voljeli iznad svega."

Prije svoje smrti, Fantarrow je prikupila 235 hiljada funti (535,7 hiljada KM) za eksperimentalno liječenje u Kaliforniji. Posjetila je SAD za prvi tretman, ali se pokazala previše bolesnom za nastavak liječenja. Dodatni novac prikupljen kampanjom "doniran je dobrotvornoj organizaciji kako bi finansirala daljnja istraživanja u cilju spašavanja života u čast Fayinog sjećanja", prema predstavnicima, piše Billboard

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije