Preminula Iris Apfel, modna ikona i najstarija influencerica

0
Radiosarajevo.ba
Preminula Iris Apfel, modna ikona i najstarija influencerica
Foto: EPA / Iris Apfel

Američka dizajnerica i modna ikona Iris Apfel preminula je u 102. godini.

Bila je poznata po svojoj karakterističnoj kratkoj bijeloj kosi, prevelikim naočalama, upadljivom karminu i perlama koje je kombinovala uz sve, prenosi BBC.

Apfel je dostigla vrhunac svoje slave 1980-ih i 90-ih, ali je bila poznato lice na revijama u Parizu više od pola vijeka.

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Takođe je radila sa mnoštvom slavnih klijenata, uključujući Gretu Garbo i Estee Lauder.

Rođena je New Yorku 1921. godine. Prvobitno je studirala historiju umjetnosti i usavršila se za dizajn enterijera, posebno za tekstil.

Preminuo Paco Rabanne

Preminuo Paco Rabanne

Decenijama je radila kao dizajner enterijera, uključujući i projekte restauracije u Bijeloj kući, prije nego što je postala kreator odjeće u svojim 80-im i profesionalni model u 97. godini.

Apfel je 2015. postala još popularnija zahvaljujući dokumentarcu Iris, koji je prikazao njezin životni i modni senzibilitet, ali i odnos s voljenim suprugom Carlom.

Tri godine kasnije postala je vlasnica vlastite Barbie lutke, a u dobi od 97 godina je na nagovor Tommyja Hilfigera postala manekenka, potpisavši ugovor s agencijom IMG koja zastupa Gisele Bündchen i Gigi Hadid.

Iris je nosila titulu najstarije influencerice na svijetu, a pratila su je tri miliona korisnika na Instagramu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije