Preminula 15-godišnja glumica, zvijezda filma Kraljica Katwe

Radiosarajevo.ba
Preminula 15-godišnja glumica, zvijezda filma Kraljica Katwe
PrtScr / Nikita Pearl Waligwa

Nikita Pearl Waligwa, 15-godišnja glumica i mlada zvijezda filma Kraljica Katwe (Queen of Katwe), Disneyeve adaptacije knjige o Phioni Mutesi, međunarodnoj šahovskoj senzaciji iz slamova Ugande, preminula je zbog tumora na mozgu.

Film Kraljica Katwe iz 2016. godine je istinita priča o devetogodišnjoj šahovskoj senzaciji. Naime, s devet godina Phiona upoznaje Roberta Katendea (David Oyelowo), izbjeglicu i misionara koji nastoji osnažiti djecu učeći ih da igraju šah. Uz Roberta i potporu svoje zajednice, Phiona postaje glavna takmičarka na šahovskoj sceni te sanja o tome da postane velemajstorica, najviše postignuće u šahu. Oskarovka Lupita Nyong'o igra Harriet, Phioninu majku.

Waligwa je glumila Gloriju, Phioninu prijateljicu koja joj objašnjava pravila šaha. 

Mlada glumica dijagnozu je dobila 2016, u godini kada je bila i premijera filma, a redateljica filma Mira Nair pokrenula je akciju pomoći Waligwi, kako bi mogla otići na liječenje u Indiju - ljekari iz Ugande su kazali kako nisu imali adekvatnu opremu i lijekove.

Godine 2017. Waligwi je rečeno da se bolest povukla, nažalost, prošle godine je otkriveno da se pojavio novi tumor...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije