Poznato od koje je bolesti preminula Slađana Milošević: Ovo su simptomi

0
Radiosarajevo.ba
Poznato od koje je bolesti preminula Slađana Milošević: Ovo su simptomi
Foto: Printscreen / Slađana Milošević i Dado Topić

Avangardna umjetnica i pjevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je u utorak, 26. marta u 69. godini, nakon kraće bolesti. 

Pjevačica se posljednje vrijeme rijetko pojavljivala u medijima. U zemunsku bolnicu, gdje je i preminula, često se vraćala nakon što je dobila dijagnozu Sjogrenova sindroma, ali nije bilo nekih pomaka u liječenju.

"Simptomatologija i način liječenja i dalje su nepoznati mnogim doktorima. Često je svode na pojednostavljeni imunološki poremećaj, a ona je ustvari smrtonosna. Nažalost, vrlo je teška, s brojnim imunološkim promjenama. Napada sve tjelesne sisteme", objasnila je ranije za Kurir.

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Riječ je o hroničnoj autoimunoj bolesti, što znači da imunološki sistem tijela napada vlastite stanice i tkiva. Za bolest je karakteristična suhoća ustiju i očiju jer tijelo ne proizvodi dovoljno sline i suza. 

Koji su simptomi

Simptomi Sjogrenovog sindroma mogu uključivati suhoću usta, što može otežati gutanje i govor, suhoću očiju uz osjećaj pečenja ili svrbeža, umor i bol u zglobovima. Sindrom može utjecati i na druge dijelove tijela, uključujući kožu, nos, grlo, pluća i bubrege.

Tuga u bh. susjedstvu: Preminula Slađana Milošević

Tuga u bh. susjedstvu: Preminula Slađana Milošević

Uzrok Sjogrenovog sindroma nije poznat, ali zasigurno ga valja potražiti u genetici i okolnostima života. Dijagnoza se temelji na simptomima, krvnim testovima, testovima suza i sline te biopsiji žlijezde slinovnice.

Liječenje sindroma polazi od ublažavanja simptoma te može uključivati korištenje umjetnih suza, sredstava za vlaženje ustiju, lijekova koji potiču proizvodnji sline i suza i sl. Lijeka za bolest nema. 

Aleksandra Slađana Milošević rođena je u Beogradu 3. oktobra 1955. godine i smatrana je ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu "Studentsko ljeto" u Maglaju, 1974. godine, gdje je osvojila "Gran Pri".

Na površinu jugoslovenske pop-rok scene isplivana je 1977. godine sa pjesmom Au, Au i iste godine imala svoj prvi veći nastup na Koncertu kod Hajdučke česme, gdje je nastupala prije Bijelog Dugmeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije