Poznato ko će biti domaćin Eurosonga: Ukrajina sigurno neće

1
Radiosarajevo.ba
Poznato ko će biti domaćin Eurosonga: Ukrajina sigurno neće
Foto: EPA / Poznato ko će biti domaćin Eurosonga: Ukrajina sigurno neće

Organizatori Eurosonga donijeli su odluku kako Ukrajina ipak neće biti domaćin takmičenja naredne, 2023. godine, a ulogu domaćina će preuzeti Velika Britaniji čiji je predstavnik ove godine osvojio drugo mjesto.

Zbog ratnih sukoba u Ukrajini organizatori su procijenili kako nije sigurno održati takmičenje u Ukrajini čiji su predstavnici Kalush Orchestra odnijeli pobjedu ove godine na Eurosongu održanom u Torinu.

Europska radiodifuzna unija (EBU) koja organizuje događaj u svom saopštenju navodi:

Ne propustite: Baletni triptih 'Infinitas' na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo

Ne propustite: Baletni triptih 'Infinitas' na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo

"Poznata je tradicija da pobjednik Eurosonga bude domaćin natjecanja sljedeće godine, osiguravajući određene kriterije i uvjete, uključujući sigurnost za sve učesnike. S obzirom na rat koji je u toku od ruske invazije na ovogodišnju pobjedničku zemlju, EBU je uzeo vremena da provede potpunu procjenu i studiju uključujući pitanja sigurnosti. Takmičenje za pjesmu Eurovizije jedna je od najsloženijih TV produkcija na svijetu s hiljadama ljudi koji rade na događaju i prisustvuju njemu. Nakon ove objektivne analize s dubokim smo žaljenjem zaključili da, s obzirom na trenutne okolnosti, sigurnosna i operativne garancije ne mogu biti zadovoljena i bili smo prisiljeni donijeti ovu odluku", poručili su.

Najavili su kako i će BBC biti zadužen u Velikoj Britaniji za organizaciju ovog velikog muzičkog događaja.

Nadodali su i kako će se truditi da Ukrajina bude zastupljena u što većoj mjeri kako bi bilo uočljivo kako je Ukrajina pobijedila 2022. godine u Torinu, piše Daily Mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije