Poznati oboljeli od AIDS-a: Freddie Mercury, Magic Johnson, Charlie Sheen

Radiosarajevo.ba
Poznati oboljeli od AIDS-a: Freddie Mercury, Magic Johnson, Charlie Sheen

Freddie Mercury bio je među prvim poznatim ličnostima koji su priznali da imaju sidu i na taj način skinuli stigmu koja je pratila ljude zaražene HIV-om.

Neki od tih slavnih ličnosti, aktivno se bore sa ovom bolešću, dok su drugi, nažalost, podlegli njenim posljedicama, piše portal B92.

Freddie Mercury

freddie-mercury-1977-wikimedia1.jpg - undefined

Foto: Wikimedia

Freddie Mercury prva je svjetska zvijezda za koju je javno bilo poznato da je preminuo od posledica AIDS-a. Umro je od upale pluća izazvane AIDS-om 1991. Imao je samo 45 godina. On je 24 sata pred smrt otkrio da ima sidu.

Rock Hudson

Smatra se jednim od najboljih glumaca svih vremena. Bilo je poznato da je gay, ali nikad to nije priznao u javnosti. Objavio je da ima AIDS 1985. godine, a umro je samo tri mjeseca kasnije.

rock-hudson-1955-wikimedia1.jpg - undefined

Foto: Wikimedia

Anthony Perkins

Najpoznatiji je po svojoj ulozi u filmu Psycho, iako je do tada već bio nominovan za Tonija i Oskara i osvojio Zlatni globus. Bilo je poznato da ima odnose i sa ženama i sa muškarcima. Umro je od upale pluća 1992. uzrokovane AIDS-om, a uz njega je bila supruga Berry Berenson i njihova dva sina.

anthony_perkins1975-wikimedia1.jpg - undefined

Foto: Wikimedia

Brad Davis

Najpoznatiji je po svojoj ulozi u filmu "Midnight Express". Bio je bivši ovisnik o drogama, a volio je i muškarce i žene i to je javno priznao. Saznao je da ima HIV 1985. ali morao je to da krije kako bi mogao da nastavi da radi i izdržava porodicu. Imao je suprugu i sina. Njegova udovica Susan Bluestein nastavila je da radi kao aktivistkinja u borbi protiv AIDS-a.

brad-davis-1978-youtube1.jpg - undefined

Foto: Wikimedia

Arthur Ashe

Američki teniser se zarazio virusom 1988. godine, kada je primio krv tokom svoje druge operacije srca. Njegova bolest je bila tajna sve do 1992. godine, kada je časopis "USA Today" to otkrio. Posljednje dane života proveo je pišući svoje memoare "Days of Grace", koje je završio nedjelju dana pred smrt.

artur-ashe-teniser-wikimedia.jpg - undefined

Foto: Wikimedia

Magic Johnson

Čuveni igrač "Los Angeles Lakersa" je iznenadio cijeli svijet kada je davne 1991. godine otkrio da je zaražen HIV-om. On je najbolji primjer da se uz pravilnu terapiju sa ovim virusom dugo živi. Ova životna nedaća ga nije sprečila da bude sjajan sportski analitičar i biznismen. On je i poznati HIV aktivista i odmah je pružio podršku Charlie Sheenu kada se saznalo da je i glumac zaražen.

magic-johnson2007-wikimedia.jpg - undefined

Foto: Wikimedia

Charlie Sheen

Dugo su se protezale priče da je jedan holivudski glumac HIV pozitivan, ali da to skriva kako mu ne bi propala karijera, a i da ga ne bi tužile njegove nekadašnje seksualne partnerke. Na kraju je izašlo na površinu da je u pitanju Charlie Sheen.

charlie-sheen-mart2009-wikimedia1.JPG - undefined

Foto: Wikimedia

Gia Marie Carangi

Ona je poznata kao prvi američki supermodel. Iako je imala prilično uspješnu karijeru, odala se se heroinu. Nakon što je ovisnost uhvatila maha, njena karijera se sunovratila. Preminula je u 26. godini nakon borbe sa sidom. O njenom životu snimljen je film 1998. godine u kojem je glavnu ulogu tumačila Angelina Jolie.

 

gia-carangi1.jpg - undefined

Foto: Wikimedia

Eazy-E

Ovaj reper završio je na hitnoj zbog teškog napada nečega za šta je on mislio da je astma. Dijagnostifikovali su mu HIV i za manje od mjesec dana umro je od komplikacija izazvanih AIDS-om.

eazy_e.jpg - undefined

Foto: Wikimedia

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije