Poznat datum i vrijeme posljednjeg ispraćaja i komemoracije za Žarka Lauševića

0
Radiosarajevo.ba
Poznat datum i vrijeme posljednjeg ispraćaja i komemoracije za Žarka Lauševića
Foto: Instagram / Žarko Laušević

Veliki crnogorski glumac Željko Laušević preminuo je u srijedu, 15. novembra, u 63. godini života, a njegov posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak 20. novembra.

Istog dana održat će se i komemoracija. Laušević će biti kremiran, a sprovod je u ponedjeljak u 14 sati na Novom groblju u Beogradu, potvrdila je njegova supruga Anita.

"Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića bit će održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u ponedjeljak, 20. novembra u 11 sati", obavijestili su iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta na društvenim mrežama.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Laušević je crnogorski glumac koji je sredinom 1980-ih bio popularan u bivšoj SFRJ. Slavu mu je donijela uloga Šilje u seriji 'Sivi dom'. Za ulogu u filmu koji je nastao u koprodukciji hrvatske i srpske kinematografije 'Oficir s ružom' iz 1987., dobio je Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu za najboljeg glavnog glumca. U ljeto 1993. godine, Laušević je napadnut od grupe huligana ispred jednog lokala u Podgorici.

U samoobrani je iz svog pištolja usmrtio dvojicu napadača, a trećeg teško ranio. Najprije je osuđen na 13 godina zatvora, a 1998. kazna mu je promijenjena na 4 godine zatvora. Pušten je nakon što je odslužio 4 i pol godine.

Otkriven uzrok smrti glumca Žarka Lauševića

Otkriven uzrok smrti glumca Žarka Lauševića

Odlukom Vrhovnog suda 2001. godine, ponovno je osuđen na 13 godina zatvora, a 2011. pomilovao ga je tadašnji predsjednik Srbije, Boris Tadić. O svojim iskustvima u zatvoru napisao je i tri knjige, a 'Godina prođe, dan nikad' postala je bestseler u Srbiji, ali i cijeloj regiji, prenose srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije