V. Britanija / Potres u kraljevskoj porodici: Princ Harry i Meghan povlače se s dvora

08. 01. 2020. u 20:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 26

Vojvoda od Sussexa, princ Harry i njegova supruga, vojvotkinja Meghan Markle, povlače se s aktivnih dužnosti u sklopu britanske kraljevske porodice, te će svoje vrijeme podijeliti između Kanade i Velike Britanije, piše BBC.

Dobro upućeni tabloid The Sun doznaje da će se par de facto preseliti u Kanadu.

Kraljevski par je u kratkoj izjavi koju je objavila Buckinghamska palača rekao i da za sebe žele stvoriti progresivnu novu ulogu unutar institucije, a dodali su i da žele postati financijski neovisni.

Da su Harry i Meghan duže vrijeme kovali planove koji su išli u smjeru ove odluke, naznačili su još u oktobru prošle godine kada su otvoreno progovorili o tome koliki im problem predstavlja život pod konstantnom lupom medija.

U svojoj izjavi, koju su objavili i na Instagramu, kraljevski je par rekao da su do ove odluke došli nakon "više mjeseci razmišljanja i raspravljanja". Iako se povlače s aktivnih dužnosti, jasno su rekli da će i dalje u svemu podupirati kraljicu.

Što se tiče djelimične selidbe u Kanadu, par je svoju odluku objasnio ovako:

"Geografska ravnoteža između Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva omogućit će nam da sina odgojimo tako da cijeni kraljevsku tradiciju unutar koje je rođen, a da istovremeno imamo dovoljno prostora da se koncentriramo na iduće poglavlje u našoj porodici, uključujući pokretanje novog dobrotvornog udruženja", napisali su.

Prošle godine Meghan Markle je priznala kako joj je zbog pritiska medija puno teže ispunjavati majčinsku ulogu, dok je princ Harry priznao kako se ne slaže s bratom Williamom, dodajući kako su oni na "drugačijim putevima".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA