Početak suđenja zbog smrti Šabana Šaulića neizvjestan

0
Radiosarajevo.ba
Početak suđenja zbog smrti Šabana Šaulića neizvjestan
Foto: HRT / Šaban Šaulić

Dvije godine nakon smrti pjevača Šabana Šaulića na auto-putu kod Bilefelda i dalje se čeka početak suđenja. Ono se odlaže zbog pandemije, iako je krivac priznao ubistvo iz nehata.

Okružni sud u Giterslou je početkom 2020. otkazao prvo ročište, zbog pandemije. Ni godinu dana kasnije, prema riječima direktora suda u Giterslou Aksela Majera, nema datuma za početak suđenja, piše Deutsche Welle. Razlog za to su pooštrena pravila za ulazak u Njemačku, zbog pandemije. „Oštećeni koji su se pridružili kao tužioci trenutno ne mogu da dođu u Njemačku“, kazao je Majer za novinsku agenciju dpa.

Šaulić je na Balkanu i među svojim sunarodnicima u Njemačkoj imao mnogo obožavalaca i bio je velika zvijezda, piše list Vestfalen blat.

„Prije tragične nesreće, 67-godišnji Šaban Šaulic je u Bilefeldu održao svoj posljednji koncert. Nakon koncerta, tokom noći na putu ka aerodromu, zajedno sa klavijaturistom Mersadom Kerićem, zadobio je smrtonosne povrede u saobraćajnoj nesreći na autoputu A2, u blizini Gitersloa. Obojica su preminula u bolnici. Treća osoba koja je bila u automobilu je teško povrijeđena.“

Za dvostruko ubistvo iz nehata, nanošenje tjelesne povrede iz nehata, kao i opasne radnje u saobraćaju te vožnju bez vozačke dozvole, optužen je 36-godišnji Nijemac, turskog porijekla, rođen u Giterslou. Prema navodima Okružnog suda, on je priznao krivicu.

Na srbijanskom stubu srama

DW je prošlog februara takođe prenio pisanje bilefeldskog lista Vestfalen blat o tome da je čovjek koji se smatra odgovornim za udes morao da se skloni od javnosti, jer su srpski mediji objavljivali njegove fotografije s punim imenom.

U tekstu naslovljenom „Na srbijanskom stubu srama“ između ostalog je pisalo: „Kada se u Njemačkoj neko okrivi za krivično djelo, za njega do presude u fer procesu važi pretpostavka nevinosti. Ovdašnji mediji iz razloga zaštite ličnosti uglavnom pokazuju optužene tako da ne mogu da se prepoznaju, a prezimena se – ako se uopšte pominju – skraćuju na inicijal ili se potpuno mijenjaju.“

U Srbiji, bivšoj republici Jugoslavije, teme zvane prava ličnosti i pretpostavka nevinosti među tamošnjim novinarima kao da nemaju poseban značaj: ime je bilo poznato odmah poslije udesa; jedna fotografija optuženog sa Fejsbuka brzo se pojavila u srbijanskim medijima”, izjavio je tada za Vestfalen blat tužilac Kristof Makel.

„Mediji u Srbiji su ga javno stavili na stub srama na internetu i objavljuju njegove fotografije s punim imenom”, pisao je njemački list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije