Skandal u Makedoniji: Počela borba za nasljedstvo Esme Redžepove

Radiosarajevo.ba
Skandal u Makedoniji: Počela borba za nasljedstvo Esme Redžepove
Arhiv / Esma Redžepova
Rodbina Esme Redžepove, kraljice romske muzike, namjerava se boriti za njenu imovinu.

Podsjećamo vas da je prije par dana otvoren Esmin testament, prema kojem ona svu imovinu ostavlja državi Makedoniji i makedonskom narodu.

Esma, koja je preminula 11. decembra 2016. u 73. godini - nakon kraće bolesti, navodno je šest mjeseci prije smrti počela da piše testament u kojem svu svoju imovinu uključujući i kuću u kojoj je živjela i u kojoj se nalazi Muzej i Dom humanosti i umjetnosti Stevo i Esma Teodostievski, ostavlja Makedoniji.

Ipak, makedonski Fokus navodi kako će se borba za nasljedstvo voditi oko Muzeja te autorskih prava njene bogate muzičke riznice.

Adnan Redžepov, rođak slavne pjevačice i humanitarke, potvrdio je da će se njena obitelj boriti za nasljedstvo. Vaska Jankovska, Esmina bliska prijateljica, sumnja i da je testament lažan.

"Esma ima mnogo potomaka svojih sestara i braće i cijeli svoj život se brinula za njih. Oni su već angažirali advokate da se bore za svoja prava. Oni su njeni krvni srodnici i pripada im ta kuća. Ne vjerujem da bi Esma sve poklonila državi. Što se tiče autorskih prava, sa sigurnošću tvrdim da bi ih trebao dobiti Simeon Atanasov, koji se brinuo o Esminoj karijeri. Ne znam odakle je došao testament, ali ne vjerujem da bi Esma ono potpisala", kazala je Jankovska za Fokus.

Dodala je i kako na sudu može "reći mnoge stvari", da joj se Redžepova povjerovala dugi niz godina, a i da je ona posljednje vrijeme gledala šta se sve dešava oko kraljice romske muzike.

Menadžerski tim Esme Redžepove Vesna Gorgievska i Atanasov su potvrdili da su problemi nastali između Esmine obitelji i udruženja koje brine o njenom naslijeđu, čiji predstavnici nisu željeli komentirati slučaj.

"Simeon i ja smo se distancirali od ovoga. Čini se da će obitelj i udruženje jedni drugima oči 'povaditi'. Najbolje je da sudovi dokažu ko je u pravu, a ko ne. Mi želimo sačuvati lijepo pamćenje na Esmu i poštivat ćemo sve što se potvrdi da je bilo njena volja", zaključila je Gorgievska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije