Pjesme po kojima ćemo zauvijek pamtiti Sinead O'Connor

1
Radiosarajevo.ba
Pjesme po kojima ćemo zauvijek pamtiti Sinead O'Connor
Foto: Društvene mreže / Sinead O'Connor

Irska pjevačica Sinead O'Connor umrla je danas, 26. jula u 56. godini.

Postala je svjetska zvijezda 1990. nakon legendarne obrade pjesme Nothing Compares 2 U.

Rođena je kao Sinéad Marie Bernadette O'Connor 8. decembra 1966. godine, a 2018. godine odlučila je da promjeni vjeru i pređe na islam, jer kako je ranije navela "to je svjetlo njenog života". 

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Njen debitantski studijski album The Lion and the Cobra, objavljen 1987. godine našao se na međunarodnim top listama, dok je njen drugi studijski album I Do Not Want What I Haven Got (1990), dobio je sjajne kritike po objavljivanju i postao njen najveći uspjeh, prodavši se u preko sedam miliona primjeraka širom svijeta.

Glavni singl Nothing Compares 2 U (koji je napisao Prince), proglašen je za broj jedan svjetski singl 1990. godine na Billboard Music Awards.

O'Connor je izdala je deset studijskih albuma. Njen rad uključuje i pjesme za filmove, saradnju sa mnogim drugim umjetnicima i nastupe na dobrotvornim koncertima za prikupljanje sredstava. Njeni memoari Sjećanja iz 2021. bili su bestseler.

Ko je bila Sinead O'Connor: Od skandala s papom do Šuhade

Ko je bila Sinead O'Connor: Od skandala s papom do Šuhade

Njen singl Mandinka bio je veliki radijski hit u Sjedinjenim Državama, a pjesma I Want Your (Hands on Me) je dobila remiksiranu formu u kojoj je nastupio reper MC Lyte.

U svom prvom nastupu na američkoj televiziji, O'Connor je pjevala pjesmu Mandinka u Late Night sa Davidom Lettermanom 1988. godine.

Singl Troy je također objavljen kao singl u Velikoj Britaniji, Irskoj i Holandiji, gdje je dostigao 5. mjesto na top 40 muzičkoj listi.

Tokom svoje muzičke karijere bila je bez stida, iskrena o svom duhovnom putu, aktivizmu, društveno-političkim pogledima, kao i o svojim traumama i borbama za mentalno zdravlje.

Mnogi će je pamtiti po brojnim skandalima, problematičnom i šokantnom ponašanju kojem je bila sklona u više situacija.

Jednom prilikom, Sinéad je gostovala u popularnom američkom showu Saturday Night Live, u kojem je trebala otpjevati naslovnu pjesmu svog albuma, kao i pjesmu War - Boba Marleyja. Ubrzo nakon izvedbe Marleyeve pjesme u kameru je pokazala fotografiju afričkog djeteta kako bi skrenula pažnju na probleme Trećeg svijeta, što su producenti emisije smatrali pozitivnim.

No ono što je uslijedilo tokom prenosa uživo šokiralo je muzički svijet - pjevačica je pokazala je fotografiju pape Ivana Pavla II. i pokidala je u komadić te pred milionskom publikom izjavila "Fight the real enemy".

Time je zaradila minuse kod mnogih kolega, a publika je nakon tog nastupa manje voljela. Tek se nakon pet godina odlučila izviniti Papi u italijanskim novinama, ali Crkva nije željela reagovati. 

Poznato je i da je imala veoma teško djetinjstvo, ali ništa je nije toliko pogodilo kao smrt njenog sina, 8. januara 2022. čiju je vijest potvrdila na Twitteru sa jako emotivnom porukom.

"Moj prekrasni sin, svjetlo mog života, odlučio je prekinuti svoju ovozemaljsku borbu i sada je s Bogom. Neka počiva u miru i neka niko ne slijedi njegov primjer. Dušo moja. Jako te volim", napisala je tada Sinead na društvenoj mreži.

Iza Sinead, ostalo je još troje djece, sinovi Jake Reynolds i Yeshuu, te kćer kćer Roisin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije